Σε διπλωματική αντεπίθεση, με χώρες που θεωρεί «φιλικές» [όπως η Σαουδική Αραβία και Κίνα] αναμένεται να περάσει η Μόσχα με στόχο να αποκρούσει τις διεθνείς κυρώσεις, που στοχεύουν να την απομονώσουν περαιτέρω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Έγγραφα που είδε το Bloomberg αλλά και εκτιμήσεις αξιωματούχων χωρών του ΝΑΤΟ που γνωρίζουν τα σχέδια της Ρωσίας αποκαλύπτουν το πώς λειτουργεί ο διπλωματικός μηχανισμός της Ρωσίας και τον τρόπο με τον οποίο το Κρεμλίνο βλέπει τις σχέσεις με ορισμένους από τους στενότερους εταίρους του.

Ενόψει της συνάντησης της Financial Action Task Force (FATF) τον επόμενο Οκτώβριο, η Μόσχα καθορίζει τη στρατηγική της με λεπτομερή σχέδια και προγραμματισμένες συναντήσεις με αξιωματούχους φιλικών χωρών. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αναμένει πως η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της θα επιδιώξουν νέες κυρώσεις εκεί.

Ρωσικά… κόλπα για την αποφυγή κυρώσεων, με το αζημίωτο

Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι ο πόλεμος της Μόσχας στην Ουκρανία παραβίασε τις αρχές του οργανισμού, σε μία κίνηση την οποία η Ρωσία χαρακτήρισε ως «επικίνδυνο βήμα».

Η Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος, προέτρεψε τη FATF να προχωρήσει περισσότερο και να εντάξει τη Ρωσία στη μαύρη λίστα της,

Η Μόσχα έχει πιέσει ορισμένους από τους φίλους και συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, προτρέποντάς τους να εμποδίσουν τέτοιες προσπάθειες πριν από την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της FATF, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τους κανόνες της FATF, ακόμη και λίγα μέλη της ομάδας είναι αρκετά για να σταματήσουν τις αποφάσεις.

«Γκρίζα λίστα»

Η FATF με έδρα το Παρίσι είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που θέτει πρότυπα για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Ο ένταξη στη μαύρη λίστα μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν υποχρεώνει τα κράτη μέλη της FATF καθώς και τις τράπεζες, τους επενδυτικούς οίκους και τις εταιρείες διεκπεραίωσης πληρωμών να διεξάγουν ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις να λαμβάνουν αντίμετρα για την προστασία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Περίπου 25 άλλες χώρες βρίσκονται στη «γκρίζα λίστα», συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Νότιας Αφρικής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2021 διαπίστωσε ότι αυτή η ποινή, η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερες απαιτήσεις παρακολούθησης, οδηγεί σε «μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση των εισροών κεφαλαίων».

Αντιδράσεις

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η αναστολή της είναι μια πολιτική απόφαση που υπερβαίνει την εντολή του οργάνου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας έχει συγκεντρώσει μια υπόθεση που περιγράφει λεπτομερώς τις ρωσικές παραβιάσεις των προτύπων της FATF.

Εκτός από την επιδίωξη να μπλοκάρει μελλοντικές απόπειρες ένταξης στη μαύρη λίστα, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Ρωσία προσβλέπει τώρα σε ορισμένους από τους εταίρους της να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η ιδιότητα μέλους της στον οργανισμό κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Η ρωσική κυβέρνηση προσδιορίζει την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία ως έθνη ύψιστης προτεραιότητας που πιστεύει ότι όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση των νέων προσπαθειών επιβολής κυρώσεων, αλλά μπορεί επίσης να ασκήσουν πιέσεις σε άλλους για λογαριασμό της Μόσχας.

Τόσο το Πεκίνο όσο και το Ριάντ έχουν υιοθετήσει ως επί το πλείστον ουδέτερες θέσεις για τον πόλεμο, με αμφότερες να επιθυμούν επίσης να παίξουν το ρόλο των πιθανών διαμεσολαβητών.

Κατά τη διάρκεια πολλαπλών διμερών συναντήσεων μεταξύ διπλωματών και αξιωματούχων από τη Ρωσία και τις δύο χώρες σε διάφορα επίπεδα, η Μόσχα σχεδιάζει να καθορίσει την έκταση της συνεργασίας και τα αμοιβαία επωφελή οικονομικά συμφέροντά τους καθώς αναζητά τη δημόσια υποστήριξή τους για να ανακτήσει τη συμμετοχή της στη FATF.

Βιντεοκλήση

Η Μόσχα επιδιώκει επίσης να οργανώσει μια βιντεοκλήση με τον πρόεδρο της FATF τον επόμενο μήνα, πριν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας του εποπτικού οργάνου.

Άλλες ρωσικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη συνέχιση της δέσμευσης με την Ινδία καθώς και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Μόσχα φαίνεται να βλέπει την τελευταία και ως κανάλι συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις θέσεις άλλων κυβερνήσεων FATF.

Η Μόσχα θα ενισχύσει την οποία και με τις χώρες της BRICS, οι οποίες εκτός από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, ενόψει της συνάντησης του Οκτωβρίου, καθώς ελπίζει ότι το μπλοκ θα στηρίξει την άποψη του Κρεμλίνου σε οποιαδήποτε σχετική ψηφοφορία προς τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή