Ο παγκόσμιος πληθυσμός των υπερπλούσιων μειώθηκε κατά 5,4% το 2022, καθώς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια επηρεάστηκαν από τα «απόνερα» σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του ομίλου Altrata.

Εξ ορισμού, άτομα με καθαρή περιουσία 30 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω, αυτή η πληθυσμιακή-οικονομική ομάδα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας μειώθηκε σε 395.070 άτομα το 2022, αντιπροσωπεύοντας μια «απότομη ανατροπή από το 2021» και την πρώτη ύφεση μεταξύ των υπερπλούσιων από το 2018. Ηταν επίσης η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2015, σύμφωνα με το Barron’s.

Γιατί οι κροίσοι συλλέγουν διαβατήρια

Η έκθεση, η 11η από τον πάροχο δεδομένων και αναλύσεων Wealth-X, παρέχει λεπτομερή ανάλυση τριών συγκεκριμένων κατηγοριών εξαιρετικά πλούσιων: επιχειρηματιών, στελεχών και κληρονόμων. Μαζί, αυτές οι διαφορετικές ομάδες περιλαμβάνουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ατόμων εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας (UHNWI). Αυτοί αυξανόταν σταθερά σε μέγεθος και επιρροή την προηγούμενη δεκαετία φτάνοντας να κατέχουν συλλογικό πλούτο άνω των 45 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, ωστόσο παρουσίασαν μείωση 5,5% από το 2021.

Οι αυξανόμενοι ρυθμοί πληθωρισμού, γεωπολιτικής αστάθειας και ασταθών αγορών μετοχών έκαναν το 2022 μια προκλητική χρονιά για τους υπερπλούσιους. Η υψηλή εξάρτηση από τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές συνέβαλε σε διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού. Αυτό, με τη σειρά του, είχε ισχυρό αντίκτυπο στη ζήτηση, η οποία επηρέασε ιδιαίτερα τις διεθνείς αγορές στην Ασία, σύμφωνα με πηγές του Barron’s.

Η μείωση κατά 5,4% στον εξαιρετικά πλούσιο πληθυσμό αποδόθηκε στην ακραία αστάθεια της αγοράς που οφείλεται σε παράγοντες όπως η σύγκρουση στην Ευρώπη, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τη Μάγια Ίμπεργκ, επικεφαλής του τμήματος σκέψης και ανάλυσης της Altrata. Κάποιοι θεωρούν ότι η μείωση κατά 5,5% στα 45,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντικατοπτρίζει μια μερική διόρθωση από την ταχεία επέκταση του προηγούμενου έτους.

Τα πράγματα περιπλάκησαν περαιτέρω με την άνοδο του πληθωρισμού, η οποία πυροδότησε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία και προκάλεσε μια σημαντική επαναξιολόγηση του κινδύνου και των αποδόσεων της κεφαλαιαγοράς. Οι αγορές ομολόγων κατρακύλησαν και οι περισσότεροι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν διψήφια πτώση.

Αυτό το ταραχώδες σκηνικό παρείχε μια ποικιλία ευκαιριών δημιουργίας πλούτου μεταξύ των εξαιρετικά πλούσιων. Η έξοδος πολλών οικονομιών από τους περιορισμούς της πανδημίας ώθησε τη δραστηριότητα στη ναυτιλία, την αεροδιαστημική, τις κατασκευές και τον τουρισμό, ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε σε κέρδη στον τομέα της ενέργειας και της αμυντικής βιομηχανίας. Για τους περισσότερους, ωστόσο, το αυξημένο κλίμα «αποκλεισμού» και οι αποδυναμωμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων έστρεψαν την εστίαση στη διατήρηση του πλούτου, η οποία τελικά αποδείχθηκε πρόκληση, θεωρεί το Barron’s.

Στην Ασία, ο εξαιρετικά πλούσιος πληθυσμός μειώθηκε κατά 11% το 2022 -το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή- που αντικατοπτρίζει 108.370 άτομα.

Παρά το γεγονός ότι κατέγραψε μείωση 4% το 2022, δηλαδή 142.990 άτομα, η Βόρεια Αμερική, η κορυφαία εστία υπερπλουσίων, είδε το μερίδιό της στον παγκόσμιο πληθυσμό τέτοιων ατόμων να αυξάνεται ελαφρά, στο 36%, καθώς τόσο η Ασία όσο και η Ευρώπη είδαν τον αριθμό των δικών τους κροίσων να συρρικνώνονται.

Άλλα βασικά ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Με μέσο πλούτο στα 51 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (αν και ο μέσος πλούτος είναι πολύ υψηλότερος από 115 εκατομμύρια δολάρια), σχεδόν το 80% των υπερπλούσιων παγκοσμίως έχουν καθαρή περιουσία κάτω από 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα άτομα με καθαρή περιουσία 100 εκατομμυρίων δολαρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αποτελούν το ένα πέμπτο του εξαιρετικά πλούσιου πληθυσμού. Και, ακριβώς στην κορυφή αυτής της ομάδας, οι δισεκατομμυριούχοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού των κροίσων — ωστόσο κατέχουν το 24% όλου του υπερπλούτου.
  • Με αύξηση 3%, η Ινδία ήταν η μόνη από τις 10 κορυφαίες χώρες εξαιρετικά πλουσίων στον κόσμο που δεν κατέγραψε μείωση.
  • Στην Ευρώπη, τα περιουσιακά στοιχεία του πλούτου επλήγησαν σκληρά από πληθωριστικές αιχμές και ενεργειακά σοκ από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οδηγώντας σε μείωση 7,1% του εξαιρετικά πλούσιου πληθυσμού της σε 100.850 άτομα.
  • Ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 10,9% του υπερπλούσιου πληθυσμού του κόσμου, το ποσοστό αυξάνεται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Ασία παρουσιάζει τη χαμηλότερη μέση ηλικία (62,6 έτη) μεταξύ του πληθυσμού αυτού, ενώ ο μέσος όρος της Βόρειας Αμερικής είναι μεταξύ των υψηλότερων (67,1).
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού