Από 300 εκατ. μέχρι και 500 εκατ. ευρώ μπορεί να κληθούν να καταβάλουν ως  αποζημιώσεις οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες για τις πλημμύρες αλλά και τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Η μεγαλύτερη ζημιά αφορά πάντως τις πλημμύρες στο Θεσσαλικό κάμπο που όμως ακόμη δεν μπορεί να γίνει πλήρης αποτύπωση της κατάστασης καθώς η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές δεν είναι δυνατή.

Μεγάλα σούπερ μάρκετ στη Λάρισα, φωτοβολταϊκά  στο Θεσσαλικό κάμπο, ξενοδοχεία στο Πήλιο, άλλες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί έχουν πληγεί, καθώς και κατοικίες, γεωργικά  μηχανήματα και αυτοκίνητα. Οι ζημιές δεν αφορούν όμως μόνο τις εγκαταστάσεις αλλά και την διακοπή εργασιών (business interruption-BI) σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, ζημιές που ανεβάζουν ψηλά το κόστος των αποζημιώσεων.

Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες απο την κακοκαιρία

Όπως σημειώνουν κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί ποτέ οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν πάλι να λειτουργούν.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές θα πιεστούν από τους αντασφαλιστές για αυξήσεις στα αντασφάλιστρα για την επόμενη χρονιά που σημαίνει αύξηση στα ασφάλιστρα.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών είναι ανασφάλιστη στη χώρα μας, μόλις το 15% των σπιτιών εκτιμάται ότι είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές. Ωστόσο οι επιχειρήσεις εμφανίζουν μεγαλύτερη ασφαλισιμότητα ενώ πολλές εξ αυτών έχουν και ασφάλιση από διακοπή των εργασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους