Με μικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ειδικά στο μέτωπο του πληθωρισμού της Ισπανίας, να θολώνουν τις εκτιμήσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,26% στις 7.516 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,15% στις 15.777 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,03% στις 7.280 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε στο 2,6% το 12μηνο έως τον Αύγουστο, έναντι αύξησης 2,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) της χώρας. Η τελική ανάγνωση επιβεβαίωσε την άμεση εκτίμηση που δημοσίευσε το INE πριν από δύο εβδομάδες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο 2,6%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 6,1% σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Ιούλιο.

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Η επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια αναμένεται την Πέμπτη. Η αγορά τιμολογεί με περίπου 40% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,00%, αλλά οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα είναι μια δύσκολη απόφαση, αναφέρει το Reuters.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 4,3% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο. Σε ετήσιο επίπεδο, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό απασχόλησης για άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών διαμορφώθηκε στο 75,5%, μειωμένο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Ο αριθμός των κενών θέσεων την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο έφτασε τις 989.000, 64.000 λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο μέσος μηνιαίος μισθός αυξήθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση.

Επίσης, οι γερμανικές τιμές χονδρικής υποχώρησαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο λόγω των χαμηλότερων τιμών των προϊόντων ορυκτελαίων, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Ειδικότερα, οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 2,7% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές στο χονδρικό εμπόριο υποδηλώνει χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στη Γερμανία τους επόμενους μήνες. Οι χονδρέμποροι είναι ο σύνδεσμος μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και οι μειώσεις τιμών συνήθως φτάνουν στους καταναλωτές με καθυστέρηση. Ο συνολικός πληθωρισμός της Γερμανίας υποχώρησε στο 6,4% τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές