Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Γουιάνα σημείωσε ρεκόρ αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), φτάνοντας το εκπληκτικό 62,3% το 2022, τη μεγαλύτερη άνοδο στον κόσμο.

Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί το 2023, με προβλεπόμενη αύξηση 38% στο πραγματικό ΑΕΠ, καθώς η Γουιάνα συνεχίζει να χτίζει την εικόνα της ως κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις.

Υποδεικνύοντας τα επιτεύγματα που οδηγούν αυτήν την ανάπτυξη, η έκθεση του ΔΝΤ τόνισε ότι η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται με την έναρξη λειτουργίας ενός τρίτου κοιτάσματος πετρελαίου και την ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος υποστηρίζεται από την εφαρμογή ενός ταχύρυθμου προγράμματος δημόσιων επενδύσεων επικεντρώθηκε στην παροχή υποδομών μεταφορών, στέγασης και διαχείρισης πλημμυρών και στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Τα παράπλευρα αποτελέσματα από το πετρέλαιο και τις κατασκευές υποστηρίζουν την ανάπτυξη στους τομείς των υπηρεσιών και των προμηθειών, ενώ η γεωργία, τα ορυχεία και τα λατομεία έχουν επίσης καλές επιδόσεις.

Λατινική Αμερική: Αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης αναμένεται το 2023

Μετά από ένα ισχυρό 2022, το πρώτο εξάμηνο του 2023, το πραγματικό μη πετρελαϊκό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 12,3%. Η έκθεση ανέφερε ότι οι προοπτικές για μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη είναι καλύτερες από ποτέ, καθώς η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα συνεχίσει να επεκτείνεται ταχύτατα με τρία νέα εγκεκριμένα κοιτάσματα που θα τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2024 και 2027 και αναμένεται να καταστεί ένα έκτο κοίτασμα ενεργό το πρώτο εξάμηνο του 2028.

Προβλέπεται διαρκής αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, πέραν του πετρελαίου, κατά 5,5%, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τα φιλόδοξα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών αναγκών, ανέφερε το ΔΝΤ. «Οι ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Γουιάνας συνοδεύονται από ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους. Ανοδικά, περαιτέρω ανακαλύψεις πετρελαίου θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης».

«Η ανάπτυξη των κατασκευών και οι ισχυρές δημόσιες επενδύσεις μπορεί να υποστηρίξουν υψηλότερη από την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη πέραν του πετρελαίου, αλλά θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε πληθωριστικές πιέσεις και ανατίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας πέρα από το επίπεδο που συνεπάγεται η ισορροπημένη επέκταση της οικονομίας, η υπερθέρμανση και ο παραγκωνισμός των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας: «Οι δυσμενείς κλιματικές κρίσεις και οι ασταθείς ή χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες τιμές των εμπορευμάτων μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία».

Το μείγμα

Ωστόσο, το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το μείγμα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής είναι κατάλληλο αυτή τη στιγμή. Η νομισματική πολιτική εξισορροπεί κατάλληλα τον επεκτατικό δημοσιονομικό προσανατολισμό. Η αύξηση της προσφοράς χρήματος κατά περίπου 10% από τα τέλη του 2022 και των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα κατά περίπου 5% την ίδια περίοδο, παραμένουν κάτω από την ονομαστική ανάπτυξη της πέραν του πετρελαίου οικονομίας.

Αν και η πίστωση προς την κυβέρνηση αυξάνεται επίσης, δεν παραγκωνίζει τις πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, το ΔΝΤ υπογράμμισε την παρακολούθηση των μακροοικονομικών κινδύνων από την Τράπεζα της Γουιάνας με οκτώ δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πίστωσης προς το ΑΕΠ και του πίνακα συστημικού κινδύνου.

Το ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι η δέσμευση των αρχών για δημοσιονομική πειθαρχία επιτρέπει ισορροπημένη πορεία ανάπτυξης που αναμένεται να συμβάλει σε μηδενικό συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο έως το 2028. Αυτό θα επιτρέψει την επέκταση της οικονομίας (αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά μέσο όρο 20% ετησίως κατά την περίοδο 2024-2028) χωρίς να δημιουργηθούν μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Ταυτόχρονα, το χρέος του δημόσιου τομέα προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, αφού μειώθηκε στο 26% στο τέλος του 2022, από 43,2% του ΑΕΠ το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή