Κατά 18% υποτίμησε το πέσο η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής  και αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες στο 118%, μετά τη σοκαριστική νίκη του ακροδεξιού φιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι στις προκριματικές εκλογές.

Οι κινήσεις αυτές ήταν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ηρεμήσει τις αγορές μετά την αιφνιδιαστική νίκη του Αργεντινού βουλευτή, η οποία του έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις προκριματικές προεδρικές εκλογές της χώρας, περίπου 30%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις.

ΔΝΤ: Προς αποδέσμευση 7,5 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή – Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα

Οι αγορές είχαν ποντάρει σε ευνοϊκά αποτελέσματα για τους μετριοπαθείς υποψηφίους. Οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Οι  μετοχές και τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια έκλεισαν

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το πέσο θα διατηρηθεί στην ισοτιμία των 350 προς το δολάριο μέχρι τις εκλογές.

Ο Μίλεϊ, ο οποίος στηρίζεται σε ένα κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, έχει ορκιστεί να απαλλαγεί από την κεντρική τράπεζα και να δολαριοποιήσει την οικονομία της Αργεντινής. Έχει επίσης ταχθεί υπέρ της απότομης περικοπής των δαπανών.

Η Αργεντινή, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς και ο πληθωρισμός της προβλέπεται στο 142,4% για το έτος.

Η Αργεντινή βρίσκεται στα πρόθυρα της έκτης ύφεσης μέσα σε μια δεκαετία. Ο Μίλεϊ είναι σφοδρός επικριτής αυτού που αποκαλεί διεφθαρμένη πολιτική τάξη, λέγοντας ότι οι ηγέτες της χώρας την έχουν ρίξει από τη μία κρίση στην άλλη. Πιστεύει ότι η αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο θα μπορούσε να ηρεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αυτό θα προκαλούσε οικονομικό χάος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή