Όσα δεν φέρνει ο χρόνος όλος, τα φέρνει μια στιγμή. Όταν το 2019 ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν πρόθυμος να ενημερώσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την πορεία των συνομιλιών τους, αλλά και να τοποθετηθεί ως ο πιθανός αποτελεσματικός μεσάζοντας για το πάγωμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να εισβάλει στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί καν να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αφού υπάρχει ένταλμα σύλληψης του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τη Β. Κορέα εάν παραδώσει όπλα στη Ρωσία

Το δίχως άλλο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή την ολοκληρωτική αλλαγή της εικόνας στο παγκόσμιο σκηνικό είναι ότι το 2019 ήταν ο Κιμ που χρειαζόταν τον Βλαντιμίρ για να περάσει κάποια από τα αιτήματα του στη Δύση, ενώ σήμερα είναι ο Ρώσος πρόεδρος αυτός που έχει ανάγκη τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για να εξασφαλίσει την ρωσική οπλική επάρκεια στον τελευταίο πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά και για να διαμορφώσει διαφορετικά πλέον την ρωσική εξωτερική πολιτική. Στη μεταδυτική εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα έχει ρόλο.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο χώρες, αφενός γιατί η Βόρεια Κορέα εξέρχεται από την αυτοαπομόνωση του κοροναϊού και θέλει νέες τεχνολογίες για το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα, ενώ η Ρωσία χρειάζεται όση περισσότερη διεθνή και οπλική στήριξη μπορεί να συγκεντρώσει το συντομότερο δυνατόν.

«Οι ανάγκες της ρωσικής πλευράς είναι μεγάλες», δηλώνει στο Foreign Policy ο Μάικλ Κίματζ, από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η Ρωσία χρειάζεται νέες αγορές για την ενέργειά της, έχει ανάγκη από όπλα και τρόπους για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και στρέφεται τώρα στην πιο απομονωμένη δικτατορία σε όλο κόσμο για βοήθεια», προσθέτει.

Η Βόρεια Κορέα, ένα μυστικοπαθές κράτος παρίας επί μακρόν, έχει πεισματικά κυνηγήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων παρά τις σκληρές κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και τη βαθιά διεθνή απομόνωση. Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε ότι η Ρωσία υποστήριζε για χρόνια τις διεθνείς κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ για τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, ένα από τα λίγα θέματα στα οποία Μόσχα και Ουάσιγκτον βρίσκονταν εξαρχής σε απόλυτη συμφωνία.

Αυτή αποτελεί οριστικά παρελθόν μετά την ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη που μετρά ήδη ενάμιση χρόνο, αφού τώρα ο φόβος των κυβερνήσεων της Δύσης είναι ότι η Ρωσία θα αποφασίσει να προμηθεύσει τη Βόρεια Κορέα με τις νέες τεχνολογίες που χρειάζεται για να τρέξει το πυρηνικό της πρόγραμμα προς όφελος και του Κρεμλίνου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε κρούση των ΗΠΑ για συζήτηση με την Πιονγιάνγκ έχει χτυπήσει στον τοίχο της σιωπής του καθεστώτος της, που φαίνεται να εξετάζει που μπορεί να χωρέσει στο νέο υπό διαμόρφωση παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό.

Ο Πούτιν και το οπλοστάσιο του Κιμ

Η Ρωσία στο παρελθόν μπορεί να μην ένιωθε άνετα με την προοπτική μιας πυρηνικής Βόρειας Κορέας, από τη στιγμή όμως που η ρήξη με τις ΗΠΑ δεν έχει επιστροφή, σχεδιάζει την επόμενη μέρα όσο το δυνατόν πιο μακριά τους, στο πλευρό της Κίνας, γιατί όχι και της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο Πούτιν σχεδιάζει τη μεταδυτική εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Είναι μια πολύ σημαντική επιχείρηση αυτή για τη Μόσχα (όπως έχει αποδείξει η σύσταση και οι κινήσεις της ομάδας των BRICS) στην οποία η Πιονγιάνγκ μπορεί να παίξει ρόλο με διάφορους τρόπους», σχολιάζει επίσης ο Κίματζ.

Για την ώρα, το πιο σημαντικό για τον Πούτιν είναι το τεράστιο οπλοστάσιο του Κιμ Γιονγκ Οuν, το οποίο μάλιστα βασίζεται σε σοβιετικά μοντέλα, απόλυτα συμβατά με τα ρωσικά οπλικά συστήματα, που μπορεί να του εξασφαλίσει την απρόσκοπτη για κάποιο χρονικό διάστημα συνέχιση του πολέμου του στην Ουκρανία. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ μπορεί επίσης να παράγει περισσότερα όπλα, που σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό είναι αμφίβολης ποιότητας, αλλά η Μόσχα τα χρειάζεται επειγόντως, γεγονός που δείχνει ότι τα πράγματα για τον ρωσικό στρατό στα ουκρανικά εδάφη δεν βαίνουν καλώς.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα έχει πολλά να κερδίσει από την καλυτέρευση της σχέσης της με τη Ρωσία και πρώτα από όλα, τρόφιμα, υγειονομικό υλικό και οικονομική βοήθεια, που έχει τεράστια ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς η αυτοαπομόνωση της για την αποφυγή του κοροναϊού βάθυνε τα χρόνια οικονομικά της προβλήματα και την επισιτιστική ανασφάλεια της.

Βορειοκορεατική μπάλα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Επίσης ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που αρέσκεται να παίζει… μπάλα ανάμεσα στους δυο ευεργέτες του, τη Ρωσία και την Κίνα, εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση του με τον Πούτιν για να ζητήσει και να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από τον Σι Τζινπίνγκ, που δεν θέλει ούτε τον ίδιο ούτε τη χώρα του, αλλά είναι η μόνη Βόρεια Κορέα που μπορεί να έχει ως ανάχωμα απέναντι στην συμμαχία των υπόλοιπων δυνάμεων της Ασίας υπό το πρόσταγμα της Δύσης.

Το τρίτο και βασικότερο είναι η βοήθεια της Ρωσίας στο πυρηνικό πρόγραμμα της, η τροφοδοσία της με δορυφορική τεχνολογία υποβρυχίων και άλλα πολλά, που μπορούν να καταστήσουν αύριο μια πυρηνική κεφαλή από τη Βόρεια Κορέα πολύ δυνατή για να αναχαιτιστεί από τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ, όπως σημειώνει ο Βίκτορ Τσα, ειδικός σε ζητήματα της κορεατικής χερσονήσου στη δεξαμενή σκέψης Center for Strategic and International Studies.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ανδρών θα αποδείξει, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο του Foreign Policy, αν ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει συμφωνία μέχρι και με τον… διάβολο για να επικρατήσει στην ανοιχτή σύγκρουση του με τη Δύση.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα