Στην καρδιά της ΔΕΘ και φέτος ο ΟΤ μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, αλιεύει ειδήσεις, παρεμβαίνει, δίνει βήμα σε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, θέτει ερωτήματα, αναζητά λύσεις.

Με την 87η ΔΕΘ να πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα που μετρά πληγές από τη φονική κακοκαιρία Daniel και σε κρίσιμη καμπή για την οικονομία ο ΟΤ εκπέμπει για 2η μέρα ζωντανά από τη Θεσσαλονίκη, με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις πολιτικών στελεχών και σημαντικών οικονομικών παραγόντων επιχειρεί μια πρώτη ανάλυση των εξελίξεων φωτίζοντας κρίσιμες πτυχές για την επόμενη ημέρα σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Δείτε live όλα όσα συμβαίνουν στο περίπτερο του ΟΤ

18:24 Σας ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας. Καλό σας απόγευμα! 

18:23 Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας. Το OT Forum ζωντανά από την 87η ΔΕΘ θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα συνέβησαν σήμερα, στη 2η μέρα του OT Forum, θα βρείτε στο ot.gr

18:20 Ολοκληρώθηκε η παρουσία του δημάρχου, Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα στο πάνελ του OT Forum από την 87η ΔΕΘ.

18:15 Ερωτηθείς για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζέρβας απάντησε πως αυτά είναι το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα.

18:13 «Η Θεσσαλονίκη με την φιλοξενία της, τις υποδομές, τα ΑΕΙ και την κουλτούρα της συγκεντρώνει επενδυτές» λέει ο κ. Ζέρβας στο OT Forum από την 87η ΔΕΘ.

18:11 Η Θεσσαλονίκη γίνεται κέντρο τεχνολογίας, λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Ζέρβας. Μάλιστα, ανέφερε πως σε ορισμένους τομείς «στη Θεσσαλονίκη έχουμε αρνητική ανεργία».

18:10 Οι αναπλάσεις, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα δεν θα σταματήσουν στο κέντρο της πόλης, αλλά θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

18:09 Αλλάζουμε και πλατεία Αριστοτέλους, ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «θα ξανασυστήσουμε την πόλη».

18:07 Στη συνέχεια ανέφερε πως σκοπεύει να επεκτείνει το deck της παραλίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

18:03 «Θέλουμε να έχουμε τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο» λέει σε άλλο σημείο ο κ. Ζέρβας. «Κάναμε αθλητικά events που φέρνουν τουρισμό όλο τον χρόνο» εξήγησε στη συνέχεια και ανέφερε πως «σχεδιάζουμε 50 μεγάλα αθλητικά γεγονότα για το 2024».

18:02 Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό του τουρισμού, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι «βάλαμε και την γαστρονομία στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού».

18:00 Παράλληλα, τόνισε ότι αυξήθηκε 30% ο οδικός τουρισμός και 23% ο τουρισμός μέσα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

17:58 Όσον αφορά στον τουρισμό, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ζέρβας είπε ότι «αυξήθηκε ο χρόνος παραμονής των τουριστών στη Θεσσαλονίκη».

17:56 Μιλώντας για το μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας είπε πως οι περισσότεροι σταθμοί είναι έτοιμοι, ωστόσο πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και στη συνέχεια θα αποδοθεί το μετρό στην πόλη.

17:54 Παράλληλα, ανέφερε πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα λειτουργήσει το μετρό Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως ως δήμαρχος και πολίτης της Θεσσαλονίκης, θέλει να μάθεο την συγκεκριμένη ημερομηνία λειτουργίας του μετρό.

17:52 Ακόμα, ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε ότι στα Κεραμεία Αλλατίνης θα γίνει ο πρώτος ουρανοξύστης της Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για κατοικίες, ενώ θα έχει κι ένα υπόγειο πάρκινγκ.

17:50 Μιλώντας για όλα όσα θέλει να κάνει εφόσον εκλεγεί εκ νέου ο κ. Ζέρβας εξηγεί πως σχεδιάζει δύο μητροπολιτικά πάρκα. Ένα στα δυτικά και ένα στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

17:49 Στη συνέχεια έκανε λόγο για περισσότερο πράσινο στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα επιτευχθεί με αξιοποίηση χώρων που δεν έχουν κάλυψη.

17:48 «Ακόμα και στις αναπλάσεις και τους δρόμους χρησιμοποιούμε διαφορετικά υλικά με μικρότερη θερμοαπορροφητικότητα» θα πει στο ίδιο πλαίσιο.

17:46 Ακόμα, αποκάλυψε ότι στις προτεραιότητες του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα βιοκλιματικά κτήρια, η ορθή διαχείριση του νερού και οι συγκοινωνίες της συμπρωτεύουσας.

17:42 Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Ζέρβας αποκάλυψε ότι «πριν λίγες μέρες υπογράψαμε, ως δήμος, σύμφωνο για την κλιματική ουδετερότητα»

17:42 Αναφορικά με τα όσα βιώνουμε με την κλιματική κρίση, ο κ. Ζέρβας εξήγησε ότι πλέον η κανονικότητα είναι το ζητούμενο.

17:40 Ο κ. Ζέρβας εξέφρασε αρχικά το «παράπονό» του, λέγοντας πως αυτή δεν είναι η πρώτη ΔΕΘ που διεξάγεται υπό ειδικούς όρους κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι η ΔΕΘ του 2020 ακυρώθηκε, λόγω κοροναϊού, ενώ αυτή του 2021 διεξήχθη υπό πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας για την πανδημία.

17:39 Επιστρέφουμε στο πάνελ του OT Forum με καλεσμένο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

17:29 Διακοπή και επιστρέφουμε σε λίγο…

17:28 Ολοκληρώνεται η συζήτηση με τον CEO της Billys, Πάνο Ρινιώτη.

17:23 Τέλος, η πλατφόρμα θα δίνει λύση και στο πρόβλημα των στρατηγικών κοκοπληρωτών, σύμφωνα με τον κ. Ρινιώτη.

17:22 Παράλληλα, υπογραμμίζει πως για όσους δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν κοινόχρηστα, θα υπάρξει -μέσω της πλατφόρμας αυτής- δυνατότητα πληρωμής κοινοχρήστων με δόσεις.

17:20 Σύμφωνα με τον κ. Ρινιώτη, η εν λόγω πλατφόρμα θα λύσει το πρόβλημα των ανθρώπων που δεν πληρώνουν κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες, επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι τα χρήματά τους πηγαίνουν εκεί που πρέπει.

17:19 Στη συνέχεια εξήγησε πως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας, είναι η ταχύτητα που στήθηκε η εν λόγω πλατφόρμα.

17:18 Όπως είπε ο κ. Ρινιώτης «από 10 ευρώ ξεκινάμε έκδοση κοινοχρήστων».

17:17 Αυτή τη στιγμή, η πλατφόρμα έχει πάνω 2,5 χιλιάδες χρήστες και η εταιρεία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, είπε χαρακτηριστικά ο CEO της Billys και πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος όγκος χρηστών είναι οικιστικά κτήρια.

17:15 Όπως είπε ο κ. Ρινιώτης η εταιρεία αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση για μια πολυκατοικία.

17:12 Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από μια έξυπνη πλατφόρμα για κοινόχρηστα πολυκατοικιών.

17:09 Ο νέος καλεσμένος στο studio του ΟΤ FORUM ΕΙΝΑΙ ο CEO Billys Πάνος Ρινιώτης.

17:05 Επιστρέψαμε μετά από ένα σύντομο διάλειμμα.

16:48 Σύντομη διακοπή και επιστρέφουμε σε λίγο…

16:48 Ολοκληρώνεται η παρουσία του κ. Γιακουμή στο πάνελ του ΟΤ Forum live από την ΔΕΘ.

16:45 Μάλιστα, έδωσε ένα παράδειγμα λέγοντας πως ένα drone μπορεί να εντοπίσει κλαδιά, τα οποία βρίσκονται δίπλα σε καλώδια της ΔΕΗ και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Το drone θα ειδοποιεί τους υπεύθυνους κι εκείνοι θα κόβουν τα κλαδιά.

16:44 Μιλώντας για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, αλλά και την φονική κακοκαιρία Daniel, ο κ. Γιακουμής αποκάλυψε πως «τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν και στην πολιτική προστασία».

16:41 Ο κ. Γιακουμής είπε ότι υπάρχουν εταιρείες και funds που βοηθούν οικονομικά τέτοιου είδους προσπάθειες, ωστόσο με την Ozzie Robotics δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

16:37 Μιλώντας για την προσωπική του διαδρομή, αλλά και για την διαδρομή της εταιρείας του, ο κ. Γιακουμής τόνισε πως «αποτύχαμε πολλές φορές για να φθάσουμε στην επιτυχία».

16:34 Στην ερώτηση αν τα ρομπότ θα απειλήσουν θέσεις εργασίας στο μέλλον, ο κ. Γιακουμής απαντά πως αυτός ο προβληματισμός υπήρχε κάθε φορά που εμφανιζόταν μια νέα τεχνολογία. Ωστόσο, όπως εξηγεί, αυτό δεν συνέβη, αντιθέτως υπήρξαν νέες θέσεις εργασίας, αφού υπήρχε γραμμή παραγωγής, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε πως είναι λογικό κάποιες δεξιότητες να εξαφανιστούν, όμως αυτό είναι η φυσική εξέλιξη της καθημερινότητας.

16:33 Στη συνέχεια, ο κ. Γιακουμής αναφέρει ότι η εταιρεία του θέλει να επεκταθεί να φτιάξει γραμμή παραγωγής.

16:30 Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις υπόλοιπες χρήσεις των ρομπότ, με τον κ. Γιακουμή να κάνει λόγο για ρομπότ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από νοσηλευτές, έως και μεταφορικό μέσο.

16:28 Παράλληλα έκανε λόγο για ένα ρομπότ που βρίσκεται σε είσοδο μεγάλου πάρκου στη Λάρισα, το οποίο καθοδηγεί τους επισκέπτες στον χώρο που θέλουν να βρεθούν, κινούμενο αυτόνομα μέσα στο χώρο.

16:26 Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμή τα ελληνικά ρομπότ έχουν φτάσει την τρίτη γενιά, ενώ κάνει λόγο και για ρομπότ εκπαίδευσης για μαθητές.

16:22 Στο πάνελ του OT Forum βρίσκεται ο Δημήτριος Γιακουμής, CEO της Ozzie Robotics.

16:16 Στο ερώτημα αν η αυτοδιοίκηση θυμάται τον πολίτη μόνο προεκλογικά, η κ. Παπαδημητρίου είπε ότι αυτό είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει και για αυτό το λόγο υπάρχει απαξίωση. Ωστόσο, τόνισε ότι στην περίπτωσή της προσπάθεια να έχει συνεχή φυσική παρουσία και να συνομιλεί συνέχεια με τον κόσμο.

ΟΤ FORUM – Μαρία Παπαδημητρίου: Αυτά είναι τα προβλήματα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

16:13 Ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Κασσάνδρας η κ. Παπαδημητρίου ανέφερε το θέμα της εξασφάλισης υδροδότησης.

16:10 Με αφορμή τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων, η κ. Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι η τελευταία φορά που κάτι αντίστοιχο συνέβη στην Κασσάνδρα ήταν τον Ιούνιο του 2019 όταν κυκλώνας έπληξε την περιοχή καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των υποδομών. Τότε, «το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα» είπε χαρακτηριστικά.

16:07 Στο πάνελ η Μαρία Παπαδημητρίου, υποψήφια δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής

16:05 Επανήλθαμε και πάλι.

15:56 Πάμε σε διάλειμμα.

OT FORUM- Ταρσανίδης (ΕΙΤ Digital): Χρηματοδότηση startup στην Ελλάδα – Ευκαιρίες και προκλήσεις

15:53 Ο εκπρόσωπος ΕΙΤ Digital – SILLICON VALLEY HUB τόνισε ότι οι έρευνες που κάναμε έμειναν στην βιβλιοθήκη και δεν βγήκαν ποτέ στην αγορά

15:48 Ο κ. Ταρσανίδης υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι αυτή που διαμορφώνει το πρώτο πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη.

15:44 «Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις θέσεις εργασίας» σημείωσε.

15:40 Επανήλθαμε και στο πάνελ βρίσκεται ο Ορέστης Ταρσανίδης, εκπρόσωπος ΕΙΤ Digital – SILLICON VALLEY HUB

15:30 Ώρα για διάλειμμα.

15:28 Η κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι το χωρικό σχέδιο του Θερμαϊκού δεν περιλαμβάνει την Καλαμαριά.

OT FORUM – Αράπογλου: Να δημιουργήσουμε ένα «πράσινο πέταλο» στην Καλαμαριά

15:22 Για το πρόβλημα στην πόλη, το οποίο είναι η έλλειψη σχεδίου μιλάει η υποψήφια Δήμαρχος Καλαμαριά.

15:20 Στην Καλαμαριά καθώς και στις προοπτικές που έχει η περιοχή αναφέρεται η κ. Αράπογλου.

15:19 Επόμενη καλεσμένη είναι η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

15:12 «Τιμώμενη χώρα του 2024 στην 88η ΔΕΘ θα είναι η Γερμανία» είπε ο κ. Ποζρικίδης.

OT Forum – Ποζρικίδης: Στο 2,5% του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης η συνεισφορά της ΔΕΘ

15:11 Όσον αφορά τις συναυλίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά, ενώ το 10% των εσόδων των εισιτηρίων θα δοθεί στον Έβρο και τη Θεσσαλία, σημείωσε ο κ. Προζρικίδης.

15:09 Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι από εμπορική γίναμε πολιτική και οικονομική έκθεση.

15:06 Ερωτηθείς για την έκθεση, σημείωσε ότι «η ΔΕΘ προσφέρει στην τοπική οικονομία περί τα 500 εκατ. ευρώ», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ – HELEXPO.

15:05 «Οι εκθέσεις έχουν τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή» σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης.

15:04 Στη ΔΕΘ συμμετέχουν 1.500 εκθέτες με 18 κρατικές συμμετοχές και με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία.

15:02 Στο studio ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης.

14:52 Το πάνελ του περιπτέρου του ΟΤ θα φιλοξενήσει συνεντεύξεις στελεχών της κυβέρνησης και πολιτικών από άλλους χώρους, γνωστών επιχειρηματιών, εκπροσώπων φορέων και άλλων σημαντικών παραγόντων.

14:50 Επανήλθαμε στο περίπτερο του ΟΤ στην 87η ΔΕΘ.

14:42 Ώρα για διάλειμμα…

14:41 «Μόνο 50.000 επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν εύκολα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΕ.

14:36 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Διαμαντίδης στο εμπορικό σήμερα «Macedonia the Great» και πρόσθεσε ότι ήδη το σήμα το έχουν λάβει 100 επιχειρήσεις.

14:31 «Θα εκπαιδεύσουμε τους ανέργους κάθε περιοχής στις ανάγκες που υπάρχουν».

OT Forum – Διαμαντίδης (ΣΕΒΕ): Πάνω από 6 δισ. ευρώ το κόστος από τις πυρκαγιές στον Εβρο και τις πλημμύρες

14:28 Στόχος του ΣΕΕ είναι να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξάγουν προϊόντα, ενώ πρόκειται να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να βρουν το εξειδικευμένο προσωπικό, σημείωσε ο κ. Διαμαντίδης. Τα επιμελητήρια ανά νομό θα καταγράψουν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων για προσωπικό.

14:25 Βέβαια ο κ. Διαμαντίδης τόνισε ότι «η πλειοψηφία των επιχειρήσεων απορρόφησε τα κόστη της ενέργειας και των μισθών».

14:23 Το ελληνικό προϊόν απέκτησε brand name τα τελευταία χρόνια είπε ο κ. Διαμαντίδης.

14:21 Ο πρόεδρος του ΣΕΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τις εξαγωγές της χώρας. «Οι εξαγωγές ήταν το 2022 το 50% του ΑΕΠ» τόνισε χαρακτηριστικά.

14:17 Για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δήλωσε ότι πρέπει να επιδοτηθούν, να δοθούν πρώτες ύλες και πρόσθεσε ότι με τη βοήθεια του κράτους και της ΕΕ θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

14:15 Στις επιπτώσεις από τις πλημμύρες και πυρκαγιές αναφέρθηκε ο κ. Διαμαντίδης και πρόσθεσε ότι θα κοστίσουν τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.

14:14 Στο πάνελ οι δημοσιογράφοι Χρήστος Κολώνας, Ελένη Στεργίου Γιάννης Αγουρίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας, Σίμος Διαμαντίδης.

14:13 Εδώ μαζί θα παρακολουθήσουμε ζωντανά, μέσα από το περίπτερο του ΟΤ, όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

14:11 Καλησπέρα σας από το newsroom του ΟΤ. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News