Νευρικότητα και μικτά πρόσημα έφεραν στη Wall Street τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, τα οποία έδωσαν διφορούμενα μηνύματα για την επίδρασή τους στην προσεχή απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια.Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 34.575 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,12% στις 4.467 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 13.813 μονάδες.

Ανέβηκε ο πληθωρισμός

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν φαίνεται να ανησύχησαν την αγορά, αν και ο δείκτης αυξήθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο, από 3,2% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 3,6%. Τα στοιχεία όμως θολώνουν ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις για την απόφαση της Federal Reserve την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η εικόνα του δομικού δείκτη ήταν καλύτερη. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 4,3%, από 4,7% τον Ιούλιο.

Τα επιτόκια

Η Wall Street έχει ως επί το πλείστον τιμολογήσει μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed. Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, τα στοιχεία τιμολόγησης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed από το πρωί της Τετάρτης δείχνουν πιθανότητα 93% τα επιτόκια να παραμείνουν ίδια. Ωστόσο, η ισορροπία δεν αποκλείεται να αλλάξει μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.«Αυτά τα στοιχεία διακόπτουν επί της ουσίας ένα σερί καλών ειδήσεων και καθιστούν πιο δύσκολη την ανοδική αγορά με βάση τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Vincent Reinhart, επικεφαλής οικονομολόγος της Dreyfus. «Δεν έχουν σημασία για τα αποτελέσματα της επικείμενης συνεδρίασης της Fed. Δεν πρόκειται να δράσουν. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μετατοπίσει προς τα κάτω τον ρυθμό σύσφιξης», πρόσθεσε.Οι ανησυχίες όμως παραμένουν μετά τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 λόγω ανησυχιών για την προσφορά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ICE Brent με λήξη Νοεμβρίου 2023 κινούνται κατά 0,22% υψηλότερα στα 92,26 δολάρια το βαρέλι.Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν εβδομαδιαία μείωση 0,8% το επταήμερο που έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως αποκάλυψε η Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών (MBA). Το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια 30 ετών από το 7,21% της προηγούμενης εβδομάδας έφτασε στο 7,27%. Ο Δείκτης Αγορών διαμορφώθηκε στο 143,7, σημειώνοντας άνοδο από το 141,9 του προηγούμενου επταήμερου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street