Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη φέτος αναμένεται να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση τον επόμενο μήνα, προβλέποντας πλέον ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πέσει σε ύφεση…

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, το Βερολίνο εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας είναι πιθανό να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο και να επεκταθεί ελαφρά μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το 2023 σε ετήσια βάση.

Πιθανώς πάλι στην… όπισθεν η γερμανική οικονομική μηχανή

Ως εκ τούτου, η νέα εκτίμηση αφορά σε συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους, έναντι πρόβλεψης 0,4%  που ήταν η πρόβλεψη του στα τέλη Απριλίου. Το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να δημοσιεύσει τις φθινοπωρινές του προβλέψεις στις 11 Οκτωβρίου και τα τελικά στοιχεία ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με τις εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσαν οι πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται.

Το Bloomberg, επισημαίνει ότι εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Φρενάρει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη – Επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Δυσμενείς προβλέψεις

Η αναθεώρηση αυτή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με άλλες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΔΝΤ δήλωσε τον Ιούλιο ότι αναμένει το γερμανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, καθιστώντας το το μοναδικό έθνος της Ομάδας των Επτά που θα βυθιστεί σε ύφεση. Το ταμείο με έδρα την Ουάσιγκτον βλέπει την ευρύτερη ζώνη του ευρώ να αναπτύσσεται κατά 0,9%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 0,4% και τις ΗΠΑ κατά 1,8%.

Η Κομισιόν εμφανίστηκε ακόμα πιο απαισιόδοξη για τη Γερμανία όταν δημοσίευσε τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για φέτος τη Δευτέρα, προβλέποντας συρρίκνωση 0,4%.

Οι παράγοντες που φρενάρουν τη γερμανική ανάπτυξη περιλαμβάνουν την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τον κολλώδη πληθωρισμό που περιορίζει την εγχώρια ζήτηση.

«Συνολικά, οι τρέχοντες οικονομικοί δείκτες δεν δείχνουν ακόμη σταθερή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας την Τετάρτη στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

«Ως εκ τούτου, η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει πολύ αδύναμη το τρίτο τρίμηνο και δεν αναμένεται να επιταχυνθεί πριν από το τέλος του έτους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Αν και η Γερμανία θα μείνει πίσω φέτος, θα ανακάμψει και θα ξεπεράσει τους περισσότερους ευρωπαϊκούς ομολόγους της το επόμενο έτος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το ΔΝΤ αναμένει γερμανική επέκταση 1,3% το 2024 και η Κομισιόν βλέπει ανάπτυξη 1,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή