Η βιομηχανική κακοδαιμονία της Γερμανίας είναι πιθανότατα αρκετά έντονη ώστε να έχει σύρει την οικονομία και πάλι σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, αναφέρουν αναλυτές της αγορά.

Η βιομηχανική… δυσφορία της Γερμανίας είναι πιθανώς αρκετά έντονη ώστε να έχει παρασύρει την οικονομία σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, αναφέρει χαρακτηριστικά η Financial Post.

Δοκιμασία… υπομονής ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Μηνιαία έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται πλέον να μειωθεί κατά 0,1% το τρίμηνο που λήγει τον Σεπτέμβριο, προτού υποχωρήσει αυτή η επιδείνωση προς το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι έβλεπαν προηγουμένως στασιμότητα κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αναδείκνυε περαιτέρω το πώς έχουν γυρίσει τα πράγματα. Η χώρα που ήταν άλλοτε η ατμομηχανή της Ευρώπης πλέον αντιμετωπίζει απότομο φρενάρισμα της ανάπτυξής της, καθώς πιέζεται από την χαμηλή ζήτηση στην Κίνα και την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση.

Ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να διαψεύσει τον ισχυρισμό ότι η χώρα αξίζει και πάλι τον χαρακτηρισμό «ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» που της είχε αποδοθεί κατά τη δεκαετία του 1990.

Οι παρατηρήσεις του δημοσιεύθηκαν την παραμονή των στοιχείων της περασμένης Τετάρτης που έδειξαν ότι το γ’ τρίμηνο ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των εργοστασιακών παραγγελιών από την πανδημία του 2020. Μια έκθεση την επόμενη ημέρα αποκάλυψε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε και τον Ιούλιο.

Το νεκρό σημείο στο οποίο βρίσκεται η γερμανική οικονομία υπογραμμίστηκε με την αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης της ευρωζώνης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, που έδειξε επέκταση μόλις 0,1%.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα σταθμίσουν αυτά τα στοιχεία καθώς θα εξετάζουν αυτή την εβδομάδα πώς θα πορευτεί η ευρωζώνη στον τομέα των επιτοκίων.

Απαισιοδοξία

Ενώ η γερμανική συρρίκνωση αυτού του τριμήνου προβλέπεται να είναι μέτρια, άλλοι είναι πιο απαισιόδοξοι. Οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Holger Schmieding της Berenberg προβλέπουν πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5%, ακολουθούμενη από άλλη μια μείωση κατά 0,2% – που ισοδυναμεί με νέα ύφεση.

«Η παγκόσμια ύφεση της μεταποίησης πλήττει τώρα σκληρά τη Γερμανία», ανέφεραν την Παρασκευή σε έκθεσή τους. «Σε αντίθεση με τη Γερμανία, οι περισσότερες από τις χώρες που αντιμετώπισαν κρίση δανεισμού τα προηγούμενα χρόνια αντέχουν συγκριτικά καλά στους σημερινούς αντίθετους ανέμους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή