Στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο, καθώς οι καταναλωτές αντιμετώπισαν υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και σε διάφορα άλλα είδη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος σε μια ευρεία ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, και κατά 3,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones προέβλεπαν αυξήσεις κατά 0,6% και 3,6%, αντιστοίχως.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των ασταθών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά και 4,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,2% και 4,3%.

Ενεργειακό ράλι

Επισημαίνεται ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εστιάζουν περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό, προκειμένου να καθορίσουν τη νομισματική τους πολιτική.

Οι τιμές της ενέργειας τροφοδότησαν μεγάλο μέρος της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη 5,6% σε μηνιαία βάση. Οι τιμές της βενζίνης εκτινάχθηκαν κατά 10,6%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,2%, ενώ το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, αυξήθηκε κατά 0,3%.

Η άνοδος του πληθωρισμού έπληξε τους μισθούς των εργαζομένων. Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 0,5% για τον μήνα, αν και εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες κατά 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Τα στοιχεία αυτά έρχονται καθώς οι αξιωματούχοι της Federal Reserve επιδιώκουν μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος του πληθωρισμού.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ άνοιξε ένα επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης τον Μάρτιο του 2022, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που έτρεχε σε υψηλό 40 ετών το καλοκαίρι του 2022.

Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις από αξιωματούχους υποδεικνύουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

Οι αγορές τώρα στρέφουν το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με την πλειοψηφία των αναλυτών να προβλέπει ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ