Μια σχεδόν ισομερή κατανομή μεταξύ εκείνων που αναμένουν μια 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη και εκείνων που αναμένουν μια γερακιανή παύση, δείχνει μια νέα δημοσκόπηση του Bloomberg.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τις αποκλίνουσες απόψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς η πιο έντονη περίοδος νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος της. Οι απόψεις κυμαίνονται από τον Πίτερ Καζιμίρ της Σλοβακίας, ο οποίος θα επιθυμούσε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα για να είναι σίγουρος ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πράγματι στον στόχο του 2% – έως τον Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, ο οποίος ανησυχεί για τις συνέπειες του να κάνει κανείς πολλά, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώνεται.

ΕΚΤ: Το παρασκήνιο της απόφασης για τα επιτόκια – Διαφωνίες και ομερτά

Ισορροπία

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί επίσης να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ και αναμένεται να αφήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ μιας ήπιας αύξησης ή μιας γερακίσιας παύσης – δεν είναι εύκολη υπόθεση», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING. «Μια παύση του κύκλου των αυξήσεων θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο, καθώς μια παύση ενέχει επί του παρόντος υψηλό κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη διακοπή, τα γεράκια της ΕΚΤ πιθανώς θα πιέσουν για μια τελευταία αύξηση», πρόσθεσε.

Οι προσδοκίες των οικονομολόγων δεν διαφέρουν υπερβολικά από τα στοιχήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας κίνησης την επόμενη εβδομάδα είναι 40% και βλέπουν 70% πιθανότητα να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η οικονομική επιβράδυνση, μια στροφή στην πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού, ένα πιθανό τέλος του κύκλου αυξήσεων στις ΗΠΑ και οι φόβοι για την ανθεκτικότητα της Κίνας θα μπορούσαν ακόμη να πείσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει μια παύση και να κάνει έναν απολογισμό.

Όποια κι αν είναι η απόφαση, οι ερωτηθέντες στην έρευνα λένε ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της θα κατασταλάξουν στην κατάλληλη νομισματική στάση, με περίπου τα τέσσερα πέμπτα να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια αλλά θα χαλαρώσει έως ένα βαθμό την σύσφιγξη.

Οι οικονομικές προβλέψεις

Οι επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις μπορεί να βοηθήσουν. Τον Ιούνιο, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2025 – υπερβαίνοντας μόλις τον στόχο της ΕΚΤ – με έναν δείκτη που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια να είναι ακόμη υψηλότερος.

«Η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο παρά για την πτώση της οικονομίας σε ύφεση», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. «Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση, δεδομένου ότι η πορεία των επιτοκίων είναι το πρωταρχικό εργαλείο πολιτικής», πρόσθεσε.

Η συνολική εικόνα, δείχνει ότι υπάρχει αυξανόμενη δημόσια διαφωνία μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, καθώς και σχετικά με το πόσο καιρό θα διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή