Τέσσερα άτομα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου τον Οκτώβριο, καθώς το γραφείο αντιμετώπισης περιστατικών απάτης (SFO) του Ηνωμένου Βασιλείου τους απήγγειλε κατηγορίες σε σχέση με την κατάρρευση της αλυσίδας ειδών εστίασης Patisserie Valerie το 2019.

Η SFO, η οποία άνοιξε έρευνα το το 2018, απήγγειλε κατηγορίες στον Christopher Marsh, πρώην οικονομικό διευθυντή της gγνωστής αλυσίδας, καθώς και στη σύζυγό του, λογίστρια Louise Marsh. Έχει επίσης ασκήσει κατηγορίες εναντίον του πρώην δημοσιονομικού ελεγκτή Pritesh Mistry και του οικονομικού συμβούλου Nileshkumar Lad.

Πώς επιχειρηματίας «έφαγε» νόμιμα 130 εκατ. λίρες από δημότες μιας βρετανικής πόλης οδηγώντας τους… σε χρεωκοπία

Σύμφωνα με τους FT, η Patisserie Valerie ανέστειλε τις συναλλαγές και έκλεισε 70 καταστήματα με απώλεια περισσότερων από 900 θέσεων εργασίας όταν αποκαλύφθηκαν τα χρέη της το 2018. Τέθηκε σε διαχείριση τον Ιανουάριο του 2019, περίπου τρεις μήνες αφότου είπε ότι το διοικητικό της συμβούλιο είχε ενημερωθεί για πιθανές δόλιες λογιστικές παρατυπίες. Η SFO είπε ότι είχε κατηγορήσει και τα τέσσερα άτομα για συνωμοσία για τη διόγκωση των μετρητών στους ισολογισμούς και τις ετήσιες εκθέσεις της Patisserie Holdings από το 2015 έως το 2018. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με στην περίπτωση της ελληνικής Folli Follie, όπου οι βασικοί κατηγορούμενοι «πείραζαν» επί πολλά χρόνια τους ισολογισμούς, παραπλανώντας μετόχους και επενδυτές.

Οι κατηγορίες

Ο Lad, ο Mistry και ο Christopher Marsh κατηγορούνται επίσης για έξι κατηγορίες απάτης σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 και 7 του νόμου περί απάτης.

Ο Christopher Marsh αντιμετωπίζει επίσης ισχυρισμό ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις ως διευθυντής εταιρείας, σε αντίθεση με το άρθρο 19 του νόμου περί κλοπής.

Οι ποινικές κατηγορίες είναι από τις τελευταίες αποφάσεις που λαμβάνει η απερχόμενη διευθύντρια του SFO Lisa Osofsky. Η ίδια πρόκειται να παραιτηθεί και θα αντικατασταθεί από τον Nick Ephgrave, ο οποίος υπηρέτησε ως βοηθός επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας

Η θητεία της Osofsky αμαυρώθηκε από μια σειρά από διαμάχες, ιδίως αποτυχίες στις διαδικασίες αποκάλυψης του SFO που οδήγησαν στην εγκατάλειψη πολλών δικαστικών μαχών. Τον Μάρτιο, η SFO εγκατέλειψε την ποινική δίωξη τριών πρώην στελεχών της G4S, της εταιρείας ασφαλείας, που είχαν κατηγορηθεί για εξαπάτηση της κυβέρνησης. Το 2021, η SFO επέβλεψε επίσης την κατάρρευση μιας άλλης δίκης σχετικά με την επισήμανση κρατουμένων εναντίον δύο πρώην στελεχών της Serco, αφού απέτυχε να παραδώσει βασικά έγγραφα στις ομάδες υπεράσπισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν υπάρξει ισχυρισμοί ή αποδείξεις για σοβαρές ελλείψεις στους λογιστικούς ελέγχους των εταιρειών Carillion (KPMG), BHS (PwC), Ted Baker (KPMG), Mitie (Deloitte), Rolls-Royce (KPMG), BT ( PwC), Wirecard (ΕΥ), καθώς και της Patisserie Valerie και της Sports Direct (και οι δύο ελεγμένες από την Grant Thornton).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή