Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη καθημερινή ενημέρωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τα θέματα δημόσιας υγείας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για τη διαχείριση των νεκρών ζώων, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και για μια σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο για την διαδικασία και την πορεία υλοποίησης της κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Αρτοποιό για τις επιχειρήσεις διάνοιξης δρόμων, απάντλησης υδάτων, παροχής βοήθειας και λοιπών εργασιών.

Κακοκαιρία Daniel: Τι θα λείψει από το τραπέζι μας και πόσο θα ακριβύνει

H κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 48 και σε 65 τα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία Daniel.

«Στις 26 υπηρεσίες Υγείες στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας. 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 46 με λοιμώξεις του αναπνευστικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ανέφερε σε ποιες περιοχές το νερό είναι ακατάλληλο. Διευκρίνισε ότι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει ότι το νερό σε αυτές τις περιοχές δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόση, προσωπική υγιεινή, πλύσιμο πιάτων ή τροφίμων. Όπως εξήγησε για να γίνει χρήση αυτού του νερού πρέπει πρώτα οι κάτοικοι να το βράσουν για τρία λεπτά μέχρι να φτάσει τους 100 βαθμούς.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Βόλος, νότιο Πήλιο, δήμος Παλαμά, δήμος Σοφάδων

Δήμος Αργιθέας, δήμος Λίμνης Πλαστήρας,

Δήμος Φαρσάλων, δήμος Κιλελέρ,

Δήμος Πύλης, Δήμος Φαρκαδόνας

Λόγω της πλημμύρας η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους στον Βόλο, ωστόσο μετά από την άμεση κινητοποίηση του ΕΟΠΥ το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές και 3.000 προσωρινές αιτήσεις για κρατική αρωγή. «Η πλατφόρμα άνοιξε πλέον και για Λάρισα και Φθιώτιδα. Έως τώρα έχουν ενταχθεί ο νομοί Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν σημαντικά, ολικώς».

«Λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50%», τόνισε από την πλευρά του, ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι δηλωθείσες απώλειες ζώων στον ΕΛΓΑ είναι: 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή, 40.330 πτηνά, 43.980 μελισσοσμήνη.

Σε σχέση με το οδικό δίκτυο ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι ο άξονας Τρικάλων – Λάρισας είναι κλειστός αλλά το ρεύμα προς Λάρισα αναμένεται να ανοίξει σήμερα.

Η Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή.

Στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Δομοκού, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, των Φαρσάλων η στάθμη του νερού υποχωρεί σταδιακά. ‘Εχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμμυδι Φαρκαδόνας.

Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι εκτός από εκείνους που επιθυμούσαν να μείνουν σπίτια τους. Σε όλα τα χωριά παραμένουν δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος για απάντληση των υδάτων, αλλά και ένοπλες δυνάμεις και εθελοντές για παροχή βοήθειας, τροφίμων και φαρμάκων στους κατοίκους.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, της Καλαμπάκας, του Μουζακίου που επιχειρούν και εναέρια μέσα για παροχή βοήθειας και μεταφορά ασθενών.

Συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες και πλωτές δυνάμεις στη Γιάννουλη Λάρισας που τα νερά αρχίζουν να υποχωρούν, στα χωριά των Τεμπών μέχρι τον δέλτα του Πηνειού, στον δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση