Οι δαπάνες για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel αφενός θα απαιτήσουν έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 600 εκατ. ευρώ, αφετέρου δεν αφήνουν περιθώριο για να υπάρξει επέκταση του μέτρου για την ενίσχυση των νοικοκυριών μέσω του Market Pass.

Market Pass: Αντίστροφη μέτρηση – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και όπως είπε εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία «Daniel».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, από το συνολικό ποσό, τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών.

Προσέθεσε, ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (market pass), λόγω του κόστους από τον «Daniel».

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία. Τέλος, σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει έλεος με την αισχροκέρδεια».

Οι παροχές που θα εξαγγελθούν στην 87η ΔΕΘ

Όσον αφορά στις παροχές που επρόκειτο να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η οικονομία έχει ισχυροποιηθεί σε σχέση με το 2019, κάτι που αποδεικνύεται και από τις αλλεπάλληλες πιστoληπτικές αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων. Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι «δεν είμαστε ούτε Ελβετία, αλλού ούτε Σουηδία και δεν υπάρχουν μαγικές γομολάστιχες» για να σβησθούν τέτοιους είδους φυσικές καταστροφές.

Επομένως, συνέχισε «θα ισορροπήσουμε ανάμεσα στις αναγκαίες κοινωνικές ευαισθησίες και σε μια σοβαρή οικονομική πολιτική που θα αντέχει στο χρόνο. Έτσι θα προχωρήσουμε, αυτό θα έχει αντανάκλαση και στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού».

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει κίνδυνος για την επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε πως «για να μην υπάρχει κίνδυνος θα πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί και υπεύθυνοι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους