Οι επικεφαλής των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ο CEO της Tesla Ίλον Μασκ, ο CEO της Meta Platforms Μαρκ Ζάκερμπεργκ Zuckerberg και ο CEO της Alphabet Σούνταρ Πιτσάι Pichai συναντήθηκαν με βουλευτές στο Καπιτώλιο σήμερα Τετάρτη, για μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών η οποία επικεντρώθηκε στο ρυθμιστικό πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης.

ChatGPT: Πτώση της επισκεψιμότητας για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για το πώς να μετριάσουν τους κινδύνους από την αναδυόμενη τεχνολογία, η οποία αφενός έχει προσελκύσει πλήθος επενδύσεων, από τον άλλη καθίσταται ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των καταναλωτών μετά την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT της OpenAI.

Ένας διαιτητής

«Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε έναν διαιτητή», δήλωσε ο Μασκ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια ρυθμιστική αρχή «για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα προβούν σε ενέργειες που θα είναι ασφαλείς και προς το γενικό συμφέρον του κοινού».

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Κόρι Μπούκερ τάχθηκε υπέρ της συζήτησης, λέγοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στο ότι «η κυβέρνηση έχει ρυθμιστικό ρόλο», εντούτοις η κατάρτιση ενός νομοσχεδίου συνιστά μια πρόκληση.

Οι Αμερικανοί πολιτικοί θέλουν να υπάρχουν διασφαλίσεις ως προς την παραπληροφόρηση, όπως τα ψευδή βίντεο, τις παρεμβολές στις εκλογές και τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

Ο ρόλος του Κογκρέσου

«Σήμερα, ξεκινάμε ένα τεράστιο και πολύπλοκο και ζωτικής σημασίας εγχείρημα: την οικοδόμηση ενός θεμελίου για μια διακομματική πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να περάσει το Κογκρέσο», δήλωσε ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ, στην εναρκτήρια ομιλία του. «Το Κογκρέσο πρέπει να διαδραματίσει ρόλο, διότι χωρίς το Κογκρέσο δεν θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης ούτε θα ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους της».

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Γιένσεν Χουάνγκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, ο διευθύνων σύμβουλος της IBM Αρνίντ Κρίσνα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και η πρόεδρος της εργατικής ομοσπονδίας AFL-CIO, Λιζ Σούλερ.

Ο Σούμερ, ο οποίος είχε μια συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη με τον Μασκ τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν «για το γιατί το Κογκρέσο πρέπει να δράσει, ποιες ερωτήσεις πρέπει να θέσει και πώς να οικοδομήσουμε μια συναίνεση για ασφαλή καινοτομία».

Τον Μάρτιο, ο Μασκ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και στελεχών της τεχνητής νοημοσύνης ζήτησαν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων ισχυρότερων από το GPT-4 της OpenAI, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία.

Εβδομάδα ακροάσεων

Αυτή την εβδομάδα, το Κογκρέσο πραγματοποιεί τρεις ξεχωριστές ακροάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε χθες Τρίτη σε υποεπιτροπή της Γερουσίας για τη Δικαιοσύνη ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να «απαιτήσει δικλείδες ασφαλείας για την τεχνητή νοημοσύνη που ελέγχει ή διαχειρίζεται κρίσιμες υποδομές».

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ αμφισβήτησε τη σημερινή κλειστή συνεδρίαση, λέγοντας ότι το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να περάσει καμία ουσιαστική νομοθεσία για την τεχνολογία. «Δεν ξέρω γιατί πρέπει να καλέσουμε όλα τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον κόσμο να έρθουν και να δώσουν στο Κογκρέσο συμβουλές για το πώς να τους βοηθήσουμε να βγάλουν περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο Χόλεϊ.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να καταρτίσουν κανόνες που θα διέπουν τη χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να δημιουργεί κείμενο και να παράγει εικόνες των οποίων η τεχνητή προέλευση είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμη.
Εθελοντικές δεσμεύσεις

Η Adobe, η IBM, η Nvidia και άλλες πέντε εταιρείες δήλωσαν χθες Τρίτη ότι υπέγραψαν τις εθελοντικές δεσμεύσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες απαιτούν μέτρα όπως η υδατογράφηση του περιεχομένου που παράγεται από αυτήν.

Οι δεσμεύσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης δεν χρησιμοποιείται για καταστροφικούς σκοπούς. Η Google, η OpenAI και η Microsoft υπέγραψαν τον Ιούλιο, ενώ ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται επίσης ένα εκτελεστικό διάταγμα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων

Digital Realty: Η υπηρεσία ServiceFabric διαθέσιμη στο Athens Data Center Campus
Τεχνολογία |

Κόμβος συνδεσιμότητας cloud η Ελλάδα με την υπηρεσία ServiceFabric

Οι πελάτες που φιλοξενούνται στα κέντρα δεδομένων της Digital Realty στην Αθήνα, μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πρόσθετες υπηρεσίες διασύνδεσης με χαμηλή καθυστέρηση και αυξημένη αποτελεσματικότητα