Εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με το ενεργειακό κόστος να παραμένει στο επίκεντρο, καθώς ενδεχομένως να επηρεάσει τη διαμόρφωση του επιτοκίου.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,05%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,16% στις 7.537 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,10% στις 15.638 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,24% στις 7.204 μονάδες.

Οι αναλυτές

Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά ή θα προβεί στη 10η συνεχή αύξηση, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο 4%. Άλλωστε, οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου του 2% και δεν αναμένεται να επιβραδυνθούν σε αυτό το επίπεδο για άλλα δύο χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Η δυναμική του πληθωρισμού είναι απλώς πολύ ισχυρή για να σταματήσει η ΕΚΤ», δήλωσε ο οικονομολόγος της Danske Bank, Piet Haines Christiansen. Ωστόσο, η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters στις 5-7 Σεπτεμβρίου περίμενε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Οι αγορές χρήματος εκτιμούν επί του παρόντος περίπου 64% πιθανότητα για το τελευταίο, αν και τα σημάδια απότομης επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη μπορεί να σημαίνουν ότι τα πιο ήπια μέλη της ΕΚΤ επικρατήσουν. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού σε μεγάλο μέρος του κόσμου και η οικονομική αδυναμία της Κίνας επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, με μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ πλέον να έχει μεγάλες πιθανότητες.

Ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος συνήθως χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να λειτουργήσει, ήδη υποφέρει ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους δανεισμού, ο δανεισμός σε εταιρείες και νοικοκυριά έχει σχεδόν καταρρεύσει. Οι υπηρεσίες έχουν αρχίσει επίσης να δυσκολεύονται μετά από μια σύντομη άνθηση του τουρισμού μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές