Την απόφασή της να άρει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η Βουλγαρία.

Σε αντίθεση με την Πολωνία, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα παρατείνει την απαγόρευση που λήγει αύριο 15 Σεπτεμβρίου.

Η Σόφια «δεν στηρίζει» μια παράταση των περιορισμών, αναφέρεται σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία (124 ψήφους από 197 παρόντες βουλευτές) με πρωτοβουλία της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Στο σκεπτικό του ψηφίσματος γίνεται λόγος για «αλληλεγγύη στην Ουκρανία» και ανάγκη να «υπάρξει εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα».

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, όπως μεταδίδει το Reuters, η άρση της απαγόρευσης δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των βούλγαρων παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιτρέψει κατ’ εξαίρεση σε πέντε κράτη-μέλη –τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία– να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, υπό τον όρο να μην εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους σε άλλες χώρες. Αυτό έγινε με στόχο την προστασία των δικών τους αγροτών, που απέδιδαν σε αυτές τις εισαγωγές την πτώση των τιμών στις δικές τους εγχώριες αγορές.

Oι άλλες χώρες

Η Πολωνία, η οποία διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, υπστηρίζει ότι τα φθηνότερα ουκρανικά σιτηρά καθιστούν την εγχώρια παραγωγή ασύμφορη και έχει ανακοινώσει ότι δεν θα άρει την απαγόρευσή της ακόμη και αν η ΕΕ δεν παρατείνει τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας είπε επίσης ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση και η Ουγγαρία φαίνεται ότι θα κάνει το ίδιο.

Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως είναι ευγνώμων προς τη Βουλγαρία για το ότι δεν παρέτεινε τους περιορισμούς στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

«Ευχαριστώ τον (πρωθυπουργό) Νικολάι Ντένκοφ και την ομάδα του καθώς και τους βούλγαρους βουλευτές που υποστήριξαν αυτή την κίνηση. Η Βουλγαρία δίνει ένα παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα X.

Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρατείνει μονομερώς την απαγόρευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή