Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που απομονώνει τη Ρωσία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί την Κυριακή.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι τα ουκρανικά σιτηρά δεν πήγαιναν σε επαρκείς ποσότητες σε χώρες που τα έχουν ανάγκη.

Σαρλ Μισέλ: «Γενναιοδωρία-παρωδία» η προσφορά της Ρωσίας για σιτηρά στις χώρες της Αφρικής

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να συζητούν για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, εως ότου καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να στείλει δωρεάν σιτηρά σε φτωχότερες χώρες, κίνηση την οποία η Τουρκία ευνοεί, είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το Κατάρ έχει επίσης συμφωνήσει με αυτό το ενδεχόμενο. Έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι δεν είναι ««απελπισμένος» σε ό,τι αφορά την αναβίωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, που δεν κατονομάζει, το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επίσης συνομιλίες για το συγκεκριμένο θέμα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία.

Βολές από την Ευρώπη

Ευθείες βολές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση διά στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, κατηγορώντας την για την αποχώρησή της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε την προσφορά της Μόσχας του 1 εκατ. τόνων σιτηρών στις χώρες της Αφρικής, ως «γενναιοδωρία-παρωδία».

ΟΗΕ: Συζητήσεις με Lloyd’s για νέα ασφαλιστική κάλυψη των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Όπως τόνισε ο Μισέλ, η συμφωνία για τα σιτηρά του 2022 είχε παραδώσει στις ευάλωτες χώρες περισσότερο από 30 φορές την ποσότητα που προσφέρει η Ρωσία στην Αφρική.

«Και τι κυνισμός … δεν το δεχτήκατε αυτό», σχολίασε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όχι μόνο αποφασίσατε να αποχωρήσετε από τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά
ταυτόχρονα επιτίθεστε και στις λιμενικές υποδομές», συνέχισε ο Μισέλ. «Και η προσβολή γίνεται μεγαλύτερη, καθώς η Ρωσία προσφέρει 1 εκατ. τόνους σιτηρών στις αφρικανικές χώρες σε μια γενναιοδωρία-παρωδία. Τι κυνισμός και περιφρόνηση για τις αφρικανικές χώρες», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση