Συνέπειες

Στη Θεσσαλία πνίγηκαν άνθρωποι ζώα, χωριά, καλλιέργειες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά τις συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι. Η μάλλον οι περισσότεροι.

Μήνυμα

Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή εμφάνιση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ηθελε –και το πέτυχε– να στείλει το μήνυμα πως οι προσδοκίες των όποιων παροχών από την κυβέρνηση πρέπει να περιοριστούν στο … ελάχιστο!

Μας τελείωσε…

Κατ΄ αρχήν την πλήρωσε το market pass, δηλαδή η οικονομική ενίσχυση στους πιο οικονομικά αδύναμους πολίτες. Αυτοί θα αντιμετωπίσουν πλέον την ακρίβεια … κατάματα! Χωρίς έλεος….

Peanuts

Και είπε ακόμη πως θα εκπονηθεί συμπληρωματικός προυπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 450 εκατ. εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών. Peanuts, όπως αντιλαμβάνεστε.

Βοήθειαααα

Και επειδή τα 2,2 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής στον έλληνα πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να εκταμιευθούν … αύριο το πρωί, η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τις τράπεζες. Πρόσφεραν 50 εκατ. ευρώ και πάγωμα των δανείων ως το τέλος του χρόνου. Τώρα σειρά έχουν οι εφοπλιστές. Υπήρξε μάλιστα συνάντηση με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ιανός

Και το απίθανο είναι πως γίνονται συγκρίσεις με τον Ιανό για να διαπιστώσουν τι θα κοστίσει στον προυπολογισμό. Μόνο που ο Ιανός ήταν πολύ πιο ήπιος από τον Daniel.

——————

 

Ο κ. Κ. Αγοραστός

Μπλέξαμε. Και οι άνθρωποι δεν θα ικανοποιηθούν και οι συνέπειες θα διαχυθούν σ΄ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Καταλάβατε; Ελπίζω πλαντως ο κ. Κώστας Αγοραστός να επανεκλεγεί – τόσο έργο ορατό ακόμη κι από το … διάστημα, έχει στις τρεις θητείες του. Να μην τον ξαναψηφίσουν; Δεν είναι δίκαιο!

Ο κ. Αχ. Μπέος

Και τον κ. Αχιλλέα Μπέο, τον δήμαρχο του Βόλου. Ο άνθρωπος έχει κάνει Νιαγάρα την θεσσαλική πόλη. Αλλοίμονο….
——————
Πρόβειο γάλα

Πηγή της αγοράς μου έλεγε ότι αναμενόταν στο επόμενο διάστημα – ίσως – η αποκλιμάκωση της τιμής του πρόβειου γάλακτος. Το σενάριο αυτό «πνίγηκε». Τώρα αυτό που θα συμβεί είναι η αύξηση του. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι τα τυροκομεία της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Δυτικής, θα αναζητήσουν γάλα σε άλλες περιοχές για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και τις θα προσφέρουν; Υψηλότερη τιμή. Στοιχειώδες αγαπητέ Γουώτσον!

Εξαγωγές

Βέβαια η άνοδος του κόστους παραγωγής της φέτας και ως εκ τούτου της τιμής εξαγωγής της είναι ένα πεπερασμένο μέγεθος! Όπως μου εξηγούσαν οι ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν πολλαπλές επιλογές. Πχ το δικό μας «λευκό τυρί», δηλαδή «φέτα» με αγελαδινό γάλα. Το οποίο είναι σαφώς φθηνότερο και ευθέως ανταγωνιστικό.

Αναποδιές!

Να θυμίσω ότι στην Βόρεια Ευρώπη η τιμή του αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά από πέρυσι. Ετσι αν η τιμή της φέτας «φύγει πολύ επάνω» υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι πωλήσεις και οι εξαγωγές να αποκτήσουν αρνητικό πρόσημο. Δύσκολες εποχές….


——————

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Την εξωστρεφή της στρατηγική ξεδιπλώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκοντας την επέκταση της και την εδραίωση της σε χώρες της βαλκανικής.

Είτε με συμφωνίες είτε συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς έχει αναγγείλει την ανάγκη τόσο της εξόδου της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις ξένες αγορές όσο και της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων της.

Η αλήθεια είναι πως η ελληνική αγορά δεν αρκεί να δώσει από μόνη της υπεραξίες στους μετόχους της.

Ευκαιρία

Η ευκαιρία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ιδίως ως προς την κατάκτηση νέων αγορών εκτός συνόρων είναι τώρα.

Η αναζήτηση των βαλκανικών κρατών νέων πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας ανοίγει τις «μπίζνες» για την ελληνική εταιρεία.

Κι αυτό καθώς η χώρα μας εξελίσσεται σε πύλη εισόδου ποσοτήτων φυσικού αερίου αρκετών για να καλύψουν τις ανάγκες των γειτονικών και όχι μόνο κρατών. Το FSRU

Αλεξανδρούπολης και η Ρεβυθούσα είναι οι υποδομές που επιτρέπουν την εισαγωγή του πολυπόθητου καυσίμου.

Μολδαβία και Σερβία

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, λοιπόν, ανακοίνωσε το τελευταίο διήμερο νέες συνεργασίες και συμφωνίες για την εξαγωγή ποσοτήτων αερίου.

Έκανε γνωστό πως αναδείχτηκε νικητής σε διαγωνισμό της εταιρείας της Μολδαβίας Energocom για την προμήθεια με ποσότητες 100 εκατ. κυβικών μέτρων, ενώ και με τη Serbijagas, εταιρεία στη Σερβία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασία στην εμπορία φυσικού αερίου.

Οι δύο επιχειρήσεις μάλιστα θα εξετάσουν τη δυνατότητα της από κοινού προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω των αγωγών IGB, IBS και το FSRU Αλεξανδρούπολης. Και οι δύο εταιρείες θα εμπορεύονται ποσότητες αερίου σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Χρηματιστήριο

Bέβαια, οι όλες κινήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως μου λέει καλά ενημερωμένη πηγή, δεν είναι άσχετες από την επικείμενη μετοχοποίηση της επιχείρησης αερίου.

Ως γνωστόν το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 65% της επιχείρησης και η Helleniq Energy η οποία ελέγχει το 35% είναι σε συνεργασία για την εισαγωγή πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και οι μπίζνες αυτές της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποσκοπούν στην απόδοση μεγαλύτερων υπεραξιών στους μετόχους της και την καλύτερη δυνατή αποτίμηση της αξίας της στο ταμπλό.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories