Κάντο όπως στην Βόρεια Εύβοια

Ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και από το κυβερνητικό κλιμάκιο το πακέτο των μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των επαγγλεματιών και των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, μετά από τις πλημμύρες. Είναι παρόμοιας λογικής με το αντίστοιχο – προ δύο χρόνων – που εφαρμόστηκε στη Βόρεια Εύβοια.

Ο κ. Χρ. Τριαντόπουλος

Εξάλλου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος είναι «ο άνθρωπος του Μητσοτάκη» για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές. Δοκιμάστηκε με τον «Ιανό» ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, πέρασε τις εξετάσεις και εν συνεχεία ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ανέλαβε την Βόρεια Εύβοια μετά από τον Αύγουστο του 2021. Και τώρα «τρέχει» όλη τη Θεσσαλία. Φωτιά στα μπατζάκια του!

—- – – –

Σε προθήκη … κοσμηματοπωλείου

Όμως τα πράγματα είναι σύνθετα και πιο δύσκολα. Αλλάζουν πλέον όλα τα δεδομένα στην αγορά του γάλακτος και της γαλακτοβιομηχανίας γενικότερα. Κι αν μέχρι σήμερα υπήρχαν – και δικαίως – διαμαρτυρίες για τις τιμές αυτών των βασικών προιόντων διατροφής, στο επόμενο διάστημα είναι δύσκολό κανείς να προβλέψει κάποια … θετική εξέλιξη!

Ελλείψεις

Μέχρι την αποκατάσταση του αναγκαίου ζωικού πληθυσμού – κυρίως προβάτων – χιλιάδες τόνοι γάλακτος θα λείψουν ως πρώτη ύλη από την γαλακτοβιομηχανία. Κι ως εκ τούτου από την παραγωγή προιόντων και την κατανάλωση.

Οι εξαγωγείς

Αν σήμερα η φέτα έχει γίνει ένα ακριβό τυρί – και για την παραγωγή της το 60% με 80% είναι πρόβειο γάλα – μπορείτε να φανταστείτε τις θα συμβεί στο επόμενο διάστημα. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι εξαγωγικές τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες μετά δυσκολίας πουλάνε στις σημερινές τιμές – λόγω της πίεσης από το λευκό τυρί της Βόρειας Ευρώπης – πόσο μάλλον αν αυξηθουν, όπως προβλέπεται, οι τιμές της πρώτης ύλης.

Δυσκολίες

Εν τω μεταξύ γενικότερα η αγορά κινείται πλέον σε δύσκολους δρόμους. Μία σειρά βασικές πρώτες ύλες υφιστανται ανατιμητικές πιέσεις (ρυζι, ζάχαρη, δημητριακά, γάλα κλπ) και εώ σε ένα βαθμό οι βιομηχανικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις είχαν ως τώρα «καλά … κερδάκια», από εδώ και πέρα τα πράγματα γίνονται δύσκολα και για τις ίδιες.

Οι έλεγχοι;

Το θέμα όμως – εκτός των άλλων – είναι το εξής: Τι θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με τους ελέγχους για την υπερβολκή κερδοφορία; Θα συνεχίσει τους ελέγχους; ΄Η θα τους αναστείλει, λόγω της θεσσαλικής καταστροφής; Κι αν τους συνεχίσει , είναι δυνατόν να αφήσει τις θεσσαλικές επιχειρήσεις στο απυρόβλητο;

———

Ο κ. Κ. Σκρέκας

Ο κ. Σκρέκας τελικά είναι ένας άτυχος άνθρωπος. Πρώτον, τοποθετήθηκε υπουργός άνευ αρμοδιοτήτων – κι όχι μόνο αυτό, αλλά απέκτησε και δύο υφυπουργούς, ζωή να έχουν. Δεύτερον ο βασικός τους ανταγωνιστής στο νομό Τρικάλων ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέλαβε υπουργός, αλλά με αρμοδιότητες. Και τρίτον, τα Τρίκαλα – η «έξυπνη πόλη», που τελικά δεν πρέπει να είναι τόσο έξυπνη απ΄ότι «λέει» ο … Daniel – ριμάχτηκαν.

Κυκλοφορεί ότι πρόκειται να κάνει ευχέλαιο στην πλατεία Κάνιγγος να φύγουν οι καλλικάντζαροι που ξέμειναν από τα προηγούμενα Χριστούγεννα….

—————

Εκκαθαρίσεις

Οριστική πλέον θεωρείται η αποχώρηση της διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κυρίας Αθηνάς Χατζηπέτρου.

Και πλέον αναμένεται η ανακοίνωση του αντικαταστάτη της.

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για την αποχώρηση της κυρίας Χατζηπετρου. Όπως για παράδειγμα το ότι συγκρούστηκε με εργαζόμενους για τους οποίους διαπίστωσε ατασθαλίες και εκείνοι με τη σειρά τους προχώρησαν σε καταγγελίες κατά της διοίκησης.

Από την πλευρά της κυρίας Χατζηπετρου διαρρέεται ότι η ίδια δεν είχε τη στήριξη σε κρίσιμα θέματα τόσο από τον πρόεδρο της ΕΑΤ κ Γιώργο Ζαββό όσο και από μέλη του ΔΣ. Και κάποια από αυτά ήταν και σοβαρές εκκρεμότητες από το 2009…

Πάντως αυτό που μαθαίνω εγώ είναι ότι η κυρια Χατζηπετρου μάλλον δεν τυγχάνει της στήριξης της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Να θυμίσω ότι η ίδια ήταν επιλογή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αναπτυξης όταν το χαρτοφυλάκιο της ΕΑΤ ανήκε εκεί…

Και ο νοών νοείτο…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories