Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, καθώς η ισχύς της απαγόρευσης έληγε σήμερα τα μεσάνυχτα.

Χάλυβας: Κούρσα ΕΕ και ΗΠΑ για συμφωνία στους δασμούς

Οι απότομες αυξήσεις σε εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών προς και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν διαμαρτυρίες από αγρότες σε κράτη μέλη και ανησυχίες για στρεβλώσεις στην αγορά σε ορισμένες χώρες της ανατολικής ΕΕ, ωθώντας κυβερνήσεις να θέσουν μονομερώς εμπάργκο στα είδη αυτά.

Η εξαίρεση

Τον Απρίλιο, οι Βρυξέλλες επέτρεψαν σε πέντε κράτη-μέλη –τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία– να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, υπό τον όρο να μην εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους σε άλλες χώρες.

«Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χάρη στο έργο της Πλατφόρμας Συντονισμού και στα προσωρινά μέτρα που θεσπίστηκαν στις 2 Μαΐου 2023, οι στρεβλώσεις της αγοράς στα πέντε κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία δεν υφίστανται πλέον», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, τη Σλοβακία ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα παρατείνουν μονομερώς τις απαγορεύσεις αυτές, όποια και αν ήταν η απόφαση της Επιτροπής. Μόνο η Βουλγαρία αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση.

Η απόφαση της Σόφιας

Συγκεκριμένα, η Σόφια αποφάσισε ότι «δεν στηρίζει» μια παράταση των περιορισμών, αναφέρεται σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία (124 ψήφους από 197 παρόντες βουλευτές) με πρωτοβουλία της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Στο σκεπτικό του ψηφίσματος γίνεται λόγος για «αλληλεγγύη στην Ουκρανία» και ανάγκη να «υπάρξει εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα».

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, η άρση της απαγόρευσης δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των βούλγαρων παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

Πολωνία και Ουγγαρία παρατείνουν την απαγόρευση

Η Πολωνία πάντως αποφάσισε να παρατείνει, όπως είχε προαναγγείλει, την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, η οποία λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η δήλωση του Μοραβιέτσκι έγινε αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση αυτήν.

«Θα παρατείνουμε την απαγόρευση παρά τη διαφωνία (σ.σ. των Βρυξελλών), παρά τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Μοραβιέτσκι σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ελκ. «Θα το κάνουμε επειδή είναι προς το συμφέρον των Πολωνών αγροτών», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία από την πλευρά της απαγόρευσε με διάταγμα την εισαγωγή 24 αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Σε αυτά τα προϊόντα, εκτός από τα σιτηρά, περιλαμβάνονται επίσης λαχανικά, κρέατα και μέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]