Μετά από την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο νυν πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο προβλήματα που μπορούν να κοστίσουν την επανεκλογή του.

Σύγκεκριμένα, βάσει δημοσιεύματος του CNN, το πρώτο «αγκάθι» είναι τα νομικά προβλήματα του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, ενώ το δεύτερο είναι η αντίληψη ότι ο 80χρονος πρόεδρος είναι πολύ μεγάλος προκειμένου να μπορέσει να φέρει εις πέρας μία ακόμα θητεία.

Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν

Τα νομικά προβλήματα του Χάντερ Μπάιντεν

Στον Χάντερ Μπάιντεν απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες που σχετίζονται με συμπλήρωση ψευδών στοιχείων κατά την αίτηση για την αγορά όπλου. Σύμφωνα με αυτές, ο Χάντερ Μπάιντεν είπε ψέματα ότι δεν έκανε χρήση ναρκωτικών, ήταν χρήστης κρακ εκείνη την περίοδο, όταν αγόρασε ένα πιστόλι το 2018, πριν από την προεδρική εκστρατεία του πατέρα του. Στην συνέχεια, το όπλο εγκαταλείφθηκε πίσω από ένα παντοπωλείο.

Παρά τον εθισμό του γιού του προέδρου στα ναρκωτικά, γίνονται παράλληλα και ξεχωριστές έρευνες για φοροδιαφυγή και επιχειρηματικές συναλλαγές στο εξωτερικών, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών, τον εισαγγελέα του Ντέλαγουερ, Ντέιβιντ Βάις, ο οποίος αναβαθμίστηκε νωρίτερα φέτος σε ειδικό σύμβουλο για να εγγυηθεί την ανεξαρτησία από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Την ώρα που ο Γουάις δεν έχει βρει καμία βάση για να απαγγείλει ποινικές κατηγορίες στον Χάντερ Μπάιντεν σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του στο εξωτερικό και δεν έχει προκύψει άμεση σύνδεση μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων του γιου και των πολιτικών θέσεων του πατέρα, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων σκοπεύουν να σκάψουν βαθιά καθώς αναζητούν περισσότερα στοιχεία κατά τη διάρκεια επίσημης έρευνας μομφής που ενέκρινε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Χάντερ Μπάιντεν

Πώς η παραπομπή μπορεί να επηρεάσει την υποψηφιότητα Μπάιντεν

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε πως προχωρά σε έρευνα μομφής κατά του προέδρου των ΗΠΑ. Στόχος είναι να βρεθούν αποδείξεις για την παραπομπή του προέδρου Μπάιντεν.

Αν και η Βουλή μπορεί να μην καταλήξει στην παραπομπή Μπάιντεν, η διενεργούσα έρευνα θα πλήξει την υποψηφιότητα του, διότι θα κρατήσει τον Χάντερ Μπάιντεν στην κορυφή του μυαλού των ψηφοφόρων που μπορεί να αναρωτηθούν γιατί ο πρόεδρος άφησε την οικογένεια του να λειτουργεί έτσι.

Ακόμη, πολλοί Δημοκρατικοί μπορεί να θυμηθούν ότι ο Μακάρθι επαναλάμβανει το 2015 ότι έρευνες της Βουλής, που επικεντρώθηκαν στη Χίλαρι Κλίντον της κόστισαν πολιτικά. Εκείνη την εποχή μιλούσε για τις έρευνες σχετικά με τον θάνατο ενός πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Δεν πείθονται οι Αμερικανοί από τις εξηγήσεις Μπάιντεν

Ακόμη, και αν ο πρόεδρος δεν συνδέεται με τα εκατομμύρια που έβγαλε ο γιος του και άλλα μέλη της οικογένειας, από συμφέροντα σε Κίνα και Ουκρανία, οι Αμερικανοί δεν πείθονται. Πάνω από το 61% πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είχε κάποια ανάμειξη στις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από την SSRS στα τέλη Αυγούστου, πριν από την απαγγελία του κατηγορητηρίου για τα όπλα.

Ασαφές παραμένει το κατά πόσον τα ζητήματα του Χάντερ Μπάιντεν θα αποτελέσουν κίνητρο εκτός της ομάδας των ψηφοφόρων που ήδη αντιπαθούν τον πρόεδρο. Σίγουρα, η χαμηλή δημοτικότητα και οι ανησυχίες για την οικονομία θα μπορούσαν τελικά να είναι πιο επιζήμια σε μία εκλογική αναμέτρηση

Ανησυχητικό στοιχείο για τους πολίτες η ηλικία Μπάιντεν

Αν και το θέμα με τον γιο του έχει απασχολήσει αρκετά την πολιτική ατζέντα, για τους πολίτες μεγαλύτερη σημασία έχει η ηλικία του προέδρου.  «Η ηλικία του Μπάιντεν δεν είναι μόνο ένα τροπάριο του Fox News- ήταν το θέμα των συζητήσεων στο τραπέζι του δείπνου σε όλη την Αμερική αυτό το καλοκαίρι», έγραψε αυτή την εβδομάδα ο αρθρογράφος της Washington Post Ντέιβιντ Ιγνάτιους, ζητώντας από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν για να δώσει σε κάποιον άλλον την ευκαιρία να κερδίσει τις εκλογές του 2024.

Μόλις το ένα τέταρτο περίπου των Αμερικανών στη δημοσκόπηση του CNN δήλωσε ότι ο Μπάιντεν έχει την αντοχή και την οξυδέρκεια για να υπηρετήσει αποτελεσματικά, πράγμα που απέχει πολύ από το να αποτελεί μια ηχηρή υποστήριξη για έναν πρόεδρο που έφερε πολιτικές νίκες από ένα ταξίδι στην Ασία την περασμένη εβδομάδα, αλλά άφησε την εντύπωση ότι ήταν μπερδεμένος σε μια συνέντευξη Τύπου.

Κέβιν Μακάρθι – Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, μόνο το ένα τρίτο θεωρεί πως ο Μπάιντεν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία. Τα δύο τρίτα επιθυμούν έναν διαφορετικό υποψήφιο, αν και σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει ποιος.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Μπάιντεν, οι ανησυχίες είναι η ηλικία και η ανάγκη για κάποιουν νεότερο.  Η συντριπτική πλειονότητα των Δημοκρατικών που ενδιαφέρονται για μια εναλλακτική λύση για τον Μπάιντεν επέλεξαν «απλά κάποιον άλλον εκτός του Τζο Μπάιντεν». Μία από τις πιο υποστηριζόμενες συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Μπάιντεν.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Χάρις για να αναλάβει τον ρόλο του προέδρου ήταν εμφανής, όταν ο Άντερσον Κούπερ του CNN μίλησε το βράδυ της Τετάρτης με την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της στο Κογκρέσο, αποχωρώντας από την θέση της προέδρου.

Ο Cooper ρώτησε την Πελόζι αν θεωρεί πως η Χάρις, ήταν η καλύτερη υποψήφια αντιπρόεδρος για τον Μπάιντεν. «Έτσι πιστεύει και αυτό είναι που έχει σημασία», είπε η Πελόζι, επαινόντας τη Χάρις για την «πολιτική της οξυδέρκεια.» Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε ξανά τη Νάνσι Πελόζι, η πρώην πρόεδρος ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί στηρίζουν τον Μπάιντεν και ότι όντως πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να νικήσει τον Τραμπ.

Τζο Μπάιντεν

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα