Αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Θεσσαλία άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στο OT FORUM στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Καλπάκης, «η φετινή ΔΕΘ διεξάγεται υπό τη σκιά μιας μεγάλης καταστροφής με ανθρώπινες απώλειες, οικονομικής και με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και την επιβίωση»

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω της εκλογής προέδρου και στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για unfair κίνηση και απρεπή στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μετέθεσε το πρόγραμμά του για το Σαββατοκύριακό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε σε μία συνέντευξη Τύπου από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο.

Αναφερόμενος στις καταστροφές, ο κ. Καλπάκης τόνισε πως «εμείς αυτό που λέμε και αναδείχθηκε σήμερα είναι ότι χρειάζεται μια σύγχρονη και επαρκής πολιτική απέναντι στις προκλήσεις της κλιματική αλλαγής. Όπως είδαμε αυτή η πολιτική δεν υπήρχε σε όλα τα επίπεδα, και στον σχεδιασμό και στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση. Υπάρχουν αναξιοποιήτα εργαλεία. Δεν προχώρησαν ή δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε οι σχεδιασμοί. Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών έπρεπε να αναθεωρηθούν το 2021 και μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η Περιφερειακή Προσαρμογή στην κλιματική κρίση δεν έχει προχωρήσει».

Μπαλάκι οι ευθύνες για την καταστροφή στη Θεσσαλία

Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «μόνο ένα μικρό ποσοστό για την πολιτική προστασία έχει αξιοποιηθεί», ενώ για το ενδεχόμενο παραίτησης κάποιου κυβερνητικού στελέχους, ο κ. Καλπάκης πρόσθεσε πως το ζήτημα τίθεται καθημερινά στον δημόσιο διάλογο. «Δεν μπορεί μία παραίτηση να είναι το μόνο μήνυμα ότι κάτι έχει συμβεί. Υπάρχει δομικό πρόβλημα. Εμείς ζητήσαμε την παραίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, με βάση τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες που υπάρχουν. Ακούσαμε όλοι το ηχητικό του ανθρώπου ότι έλαβε εντολή να υπάρξει ρήγμα ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ακούσαμε και άλλα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και καταγγελίες πολιτών. Εχει κινηθεί διαδικασία από την εισαγγελεία του Αρείου Πάγου. Εμείς δεν είμαστε ντετέκτιβ, ούτε θα βγάλουμε πόρισμα, αλλά προκαλεί αλγεινή εντύπωση η δίχως δεύτερη σκέψη στήριξη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που τον πήρε αγκαλια μαζί με τις ευθύνες του».

Όπως είπε ο κ. Καλπάκης «βλέπουμε και τον υπουργό, τον κ. Κικίλια που είπε ότι χωρίς κεντρική εντολή αν έγινε κάτι, την ώρα που ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για fake news και ταυτόχρονα υπήρξε μπαλάκι ευθυνών της αυτοδιοίκησης. Είχε ήδη πλημμυρίσει ο Παλάμας από τη στιγμή που εστάλη το 112 και αυτό ενώ υπήρχαν δημοσιευμένες προβλέψεις του Meteo για την περιοχή του  Παλαμά».

«Πρέπει να δούμε το ζήτημα της περίθαλψης και σε ό,τι έχει να κάνει με τη στέγη, το νερό, τα βασικά αγαθά και το υγειονομικό. Να δούμε τι μέτρα προστασίας πρέπει να παρθούν. Και όλα αυτά την ώρα που πάρχει αλαλούμ σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεταφορά των ζώων».

Προχωράμε με ενότητα

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέφερε πως «προέρχεται από βαριά ήττα και έχει μπροστά του τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Αυτό που θα θέλαμε είναι η συμμετοχή. Είναι στοίχημα η συμμετοχή του κόσμου και θα δώσει δύναμη για την επόμενη μέρα. Στοίχημα είναι να μπει στην κορυφή το ζήτημα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ο κόσμος έχει άλλαξει και θα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα, όπως του κοινωνικού κράτους, της ακρίβειας κ.λπ.».

«Θα πρέπει να δοθεί η μάχη των ιδεών στην κοινωνία, γιατί η ακροδεξιά ανεβαίνει. Θα πρέπει η αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος να δώσει τη μάχη των ιδεών», ανέφερε ο κ. Καλπάκης και ερωτηθείς για το τι είδους κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή νέου επικεφαλής, ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα διακυβέρνησης. Είναι κόμμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και θα πρέπε να συσπειρώνει ευρυτέρες κονωνικές δυνάμεις».

Για το ενδεχόμενο διάσπασης, ο κ. Καλπάκης σημείωσε ότι «θα προχωρήσουμε ενωτικά και αυτό προκύπτει από τις καθημερινές επεμβάσεις των υποψηφίων. Ο κοινός στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και θα το πετύχει αυτό ενωμένος. Οι υποψήφιοι προτάσσουν την ενότητα και τη συλλογικότητα για την επόμενη ημέρα. Στόχος απέναντι στη ΝΔ να δοθεί μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης».

Τέλος, αναφορικά με τη διαδικασία των εσσωκομματικών εκλογών, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. «Στη Θεσσαλία το ζήτημα έχει λυθεί και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά σε εκλογικά τμήματα. Εχει βρεθεί λύση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News