Πάνω από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν διαμορφωθεί οι απώλειες της Federal Reserve, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, και είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμα περαιτέρω.

Όπως γράφει το Reuters, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να πληρώνει περισσότερα σε κόστος τόκων από ό,τι εισπράττει από τους τόκους που κερδίζει από τα ομόλογα που κατέχει και από τις υπηρεσίες που παρέχει στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ενώ υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν όλα, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι οι απώλειες της Fed, που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, θα μπορούσαν τελικά να διπλασιαστούν πριν υποχωρήσουν.

Ο William English, πρώην ανώτατο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, και τώρα στο Πανεπιστήμιο Yale, δήλωσε ότι βλέπει μια «μέγιστη» ζημιά περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025. Εν τω μεταξύ, ο Derek Tang της εταιρείας προβλέψεων LH Meyer είπε ότι η απώλεια είναι πιθανό να είναι μεταξύ 150 δισεκατομμυρίων και 200 ​​δισ. δολαρίων μέχρι το επόμενο έτος.

Ποιοι κερδίζουν από τα υψηλά επιτόκια – Το case study της Microsoft

Καθησυχαστική

Η Fed αποτυπώνει τις ζημίες της σε αυτό που αποκαλεί αναβαλλόμενο περιουσιακό στοιχείο, ένα λογιστικό μέτρο που υπολογίζει τι θα πρέπει τελικά να καλύψει στο μέλλον προτού μπορέσει να επιστρέψει στην συνήθη πρακτική της να επιστρέφει τα κέρδη της στο Δημόσιο. Η απώλεια χρημάτων είναι πολύ σπάνια για τη Fed. Ωστόσο, επανειλημμένως η τράπεζα έχει διαβεβαιώσει πολλές φορές ότι η κατάσταση δεν βλάπτει σε καμία περίπτωση την ικανότητά της να ασκεί νομισματική πολιτική και να επιτυγχάνει τους στόχους της.

Η απώλεια χρημάτων δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της επιθετικής εκστρατείας της για αύξηση των επιτοκίων, η οποία ανέβασε το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2022 στο τρέχον εύρος του 5,25%-5,50%. Με τις πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρούν, είναι ευρέως αναμενόμενο ότι η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ή βρίσκεται κοντά σε αυτήν.

Προβλήματα ρευστότητας

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι απώλειες θα σταματήσουν να αυξάνονται, καθώς το τρέχον επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων θα ανεβάσει το καθαρό αρνητικό εισόδημα για αρκετό καιρό. Αντίθετα, οι απώλειες θα σταματήσουν τελικά κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης διαδικασίας συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed, η οποία συμπληρώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Η Fed αγόρασε ομόλογα επιθετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και τις άμεσες συνέπειές της, και μόλις τον τελευταίο χρόνο απώλεσε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ομόλογα του Δημοσίου και στεγαστικά δάνεια. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προτείνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα σε αυτό το μέτωπο, και εξαιτίας αυτού, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ξοδέψει λιγότερα για τους τόκους επειδή αφαιρεί τη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα τραπεζικά αποθέματα έχουν μειωθεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από το ανώτατο όριο στο τέλος του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, τα ημερήσια ανεξόφλητα επίπεδα των reverse repo μειώθηκαν από περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα μεταξύ Ιουνίου 2022 και τέλους Ιουνίου φέτος σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή