Το «κρυφό μήνυμα» από το διπλό χτύπημα της Moody’s

·         Και τους πλέον αισιόδοξους ξάφνιασε χθες η Moody’s.

·         H διπλή αναβάθμιση σίγουρα ήταν μια έκπληξη με δεδομένα τα… πλήγματα που έχει υποστεί η χώρα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και εσχάτως από τον Daniel στη Θεσσαλία.

·         Η Moody’s είναι γνωστή για την αυστηρότητά της, ωστόσο έκανε την χάρη στην Ελλάδα και την έφερε πιο κοντά… στην επενδυτική βαθμίδα.

·         Ωστόσο, στέλνει και ένα μήνυμα όχι τόσο ευχάριστο όσον αφορά στα περιθώρια της κυβέρνησης για την χαλάρωση στον τομέα των δημοσιονομικών.

·         Τουναντίον, προκειμένου να φτάσουμε στην πηγή και να πιούμε νερό από την… Moody’s θα πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

·         Κάτι που έχει καταλάβει καλά η κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να ψαλιδίσει τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για νέες παροχές και μέτρα στήριξης.

·         Το ερώτημα βεβαίως είναι πόσο μπορεί να το αντέξει πολιτικά, με δεδομένη τη φθορά που έχει υποστεί το κυβερνητικό αφήγημα μέσα σε μόλις 2,5 μήνες μετά την επανεκλογή της…

———————

«Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι»… ρωτήστε και τον Μπάφετ

·         Κέφια είχε ο CEO της Lamda Development στη χθεσινή συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

·         Παρότι ήταν έκτακτη, ο Οδυσσέας Αθανασίου δεν απέφυγε να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα των μετόχων σχετικά με project του Ελληνικού.

·         Δεν έλειψαν μάλιστα και οι «ειδήσεις», όπως ότι μετά τα malls υπάρχουν σκέψεις για είσοδο των μαρίνων στο Χρηματιστήριο αλλά και η έναρξη πώλησης νέων κατοικιών.

·         Ξεχωρίζουμε ωστόσο δυο πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του έμπειρου μάνατζερ.

·         Η πρώτη σχετίζεται με την μερισματική απόδοση της Lamda. Ο κ. Αθανασίου είπε ότι όσοι μέτοχοι έχουν υπομονή θα δουν πολύ υψηλές αποδόσεις γύρω στο 2026.

·         Και επικαλέστηκε το παράδειγμα τον γκουρού των αγορών, Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος επενδύει μακροπρόθεσμα αλλά και τον Prem Watsa που έχει τοποθετηθεί σε ελληνικά assets.

·         Η δεύτερη που ξεχωρίσαμε σχετίζεται με την απόφαση των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς να εγκαταλείψουν την ιδέα απόκτησης γραφείων στο Ελληνικό.

·         Στο σημείο αυτό, υποστήριξε πως η Lamda θα βγει κερδισμένοι, αφού οι χώροι που άδειασαν θα πουληθούν στο μέλλον με μεγαλύτερο όφελος για την εταιρεία.

·         Και αυτό γιατί μια σειρά από επενδυτές έχουν αρχίσει και τοποθετούνται στο project, ανεβάζοντας την αξία του και διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την υλοποίησή του…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino