Στο ΟΤ Forum, που διεξάγεται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε ότι «η ανακούφιση των συνανθρώπων μας μετά τις καταστροφές των τελευταίων ημερών αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση».

Στο ερώτημα σχετικά με την ανθεκτικότητα των υποδομών ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι «το φαινόμενο της Θεσσαλίας ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη» ενώ τόνισε ότι «η ανθεκτικότητα των υποδομών θα είναι το διακύβευμα για το σύνολο του δυτικού κόσμου λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

«Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός θα υποστούν αλλαγές λόγω της κλιματικής αλλαγής» είπε ο κ. Καλαφάτης. Παράλληλα σημείωσε ότι το διακύβευμα θα είναι κοινωνικό, πολιτικό και περιβαλλοντικό.

«Η κυβέρνηση έδειξε άμεσα αντανακλαστικά με τις πρώτες αποζημιώσεις να έχουν ήδη αρχίσει να δίνονται» είπε σημειώνοντας  ότι «παράλληλα οικοδομείται το πλαίσιο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν».

«To μετρό είναι game changer»

Για τα θέματα που αφορούν την εκλογική του περιφέρεια, την Θεσσαλονίκη, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι το «μετρό αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην πόλη, θα δώσει ανάσα αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού».

Αναφερόμενος στη μεγάλη διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι αποτελεί «όνειδος να συζητάμε ακόμα για το μετρό». Ωστόσο, όπως διαπίστωσε «σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται το έργο μετά από έναν μαραθώνιο 30 ετών».

Για τον Flyover

Σχετικά με τον εναέριο αυτοκινητόδρομο που θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό της πόλης, τον περίφημο Flyover, ο κ. Καλαφάτης είπε ότι «θα είναι μεγάλη ανάσα σε συνδυασμός με το μετρό» τονίζοντας παράλληλα ότι παραμένει το πρόβλημα της διαχείρισης του κυκλοφοριακού προβλήματος μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Στόχος, είπε ο κ. Καλαφάτης, είναι να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά «να μην περιμένουμε να ολοκληρωθεί το μετρό και μετά να ξεκινήσει».

Επανατοποθέτηση της Θεσσαλονίκης

Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε με έμφαση ότι με τα έργα που ολοκληρώνονται ουσιαστικά γίνεται επανατοποθέτηση της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα είπε ότι δεν πρέπει η πόλη να μπαίνει σε έναν ανόητο ανταγωνισμό με την Αθήνα.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να κερδίσει εξωστρέφεια, να κοιτάξει εκτός συνόρων» είπε για να επισημάνει ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης καθώς είχε μείνει πίσω σε σημαντικές υποδομές».

Δεν παρέλειψε να τονίσει το πόσο σημαντικές είναι και οι υπόλοιπες επενδύσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, δημόσιες και ιδιωτικές, αναφερόμενος στην περίπτωση της επένδυσης της Fraport στο αεροδρόμιο της πόλης, σε νέα νοσοκομεία μέχρι τα έργα logistics. «Αυτά δείχνουν την προοπτική της πόλης», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News