Για την κακοκαιρία Daniel, τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της χώρας, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη διαχείριση των δασών και τα μέτρα που προωθούνται για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στην κακοκαιρία Daniel γνωστοποίησε ότι ζήτησε από αυτούς που κάνουν τους χάρτες διαχείρισης πλημμύρας να του πουν πόσο νερό έπεσε και πώς αυτό συγκρίνεται με τις προβλέψεις. Σύμφωνα με τις μετρήσεις σε ολόκληρη τη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού, ποσότητα που με το παλιό κλίμα ισοδυναμεί με το δυσμενές σενάριο για τις πλημμύρες μία φορά στα χίλια χρόνια. Επίσης, ο συγκεκριμένος όγκος νερού είναι τριπλάσιος σε σχέση με το σενάριο των 50 ετών. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι με βάσει τον ισχύοντα νόμο τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται με ορίζοντα 50 ετών.

Ο υπουργός Ενέργειας παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπήρξαν αστοχίες, οι οποίες θα εντοπιστούν και θα αξιολογηθούν. Τόνισε πάντως, ότι όλος αυτός ο όγκος νερού δεν θα μπορούσε να φύγει από τη Θεσσαλία. Έφερε ως παράδειγμα τις εκβολές του Δούναβη, υπογραμμίζοντας ότι όλο αυτό το νερό θα χρειαζόταν 14 μέρες για να περάσει από εκεί. «Τα Τέμπη δεν είναι Δούναβης» τόνισε.

Απρόβλεπτες συνθήκες

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι τελείως απρόβλεπτη, υπογραμμίζοντας ότι τα κλιματικά μοντέλα είναι ακόμα αβέβαια και όχι επιβεβαιωμένα από το παρελθόν: «Δεν ξέρουμε αν ο Daniel στο καινούριο κλίμα είναι πλημμύρα των 100, των 50 ή των 10 ετών».

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει τόνισε ότι αρχικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το σημερινό επίπεδο θα δουλεύει άψογα με ό,τι συμπληρωματικά έργα πρέπει να γίνουν, και στη συνέχεια  να αποφασίσουμε σε ποιο επίπεδο πρέπει να ανέβουμε. Θεωρεί ωστόσο, ότι το πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα, και αυτό είναι το νέο στοιχείο που πρέπει να μπει στην αντιπλημμυρική πολιτική.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανθεκτικότητα που πρέπει να υπάρχει σε όλες τις κρίσιμες υποδομές, όπως η ύδρευση, ο βιολογικός καθαρισμός και τα φράγματα.

Εν συνέχεια υπογράμμισε ότι προτεραιότητα έχει ανθρώπινη ζωή, τονίζοντας μπορεί το  σύστημα 112 να μην είναι τέλειο αλλά είναι σημαντικό.

Ιδιωτική περιουσία

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι κάτι ακόμα που πρέπει να γίνει «είναι να πάμε στην ιδιωτική περιουσία και να την προστατεύσουμε».

«Πρώτα πρέπει να μετρήσουμε και να μελετήσουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο αφορά όλες τις κυβερνήσεις για τα επόμενα 30 χρόνια. Η κλιματική κρίση είναι κλειδωμένη για τα επόμενα 30-40 χρόνια», υπογράμμισε.

«Να μετρήσουμε και να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα, να δουλέψει σωστά ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και να αποφασίσουμε πού θα πρέπει να πάμε το επίπεδο του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

Ρεύμα

Αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής, τόνισε το υφιστάμενο σύστημα θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα ανακοινωθεί πακέτο μέτρων για τους ευάλωτους, τους ενεργειακά ευάλωτους, τη ρευματοκλοπή και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές  . Για τους τελευταίους είπε ότι είναι πολύ λιγότεροι από ότι έχουμε στο μυαλό μας, περίπου 50.000 και τους διαφοροποίησε από τους «στρατηγικούς ξεχασιάρηδες».

Υποστήριξε επίσης ότι το κλειδί σε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι να προσωποποιήσουμε τον κάθε λογαριασμό, τονίζοντας έχουμε πάνω από 1 εκατ. λογαριασμούς χωρίς ΑΦΜ.

Για το θέμα της ρευματοκλοπής είπε ότι θα ληφθούν μια σειρά από νομικά και διοικητικά μέτρα τονίζοντας: «Όποιος κλέβει ρεύμα, θα το πληρώσει και κυριολεκτικά και μεταφορικά»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News