Με ανοδικές τάσεις κινήθηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές πήραν νέα ώθηση  από τις προβλέψεις για διεύρυνση του ελλείμματος προσφοράς το τέταρτο τρίμηνο, μετά την παράταση των περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αλλά και την αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Ελλάδα και ΕΕ «εθισμένες» στο πετρέλαιο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ήταν αυξημένα κατά 5 σεντς, ή 0,1%, στα 93,98 δολάρια το βαρέλι στις 03:27 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμερικανικό αργό διαμορφωνόταν στα 90,92 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 15 σεντς ή 0,2%.

Το «καύσιμο» για τις αυξήσεις

«Η πολιτική τόνωσης [της οικονομίας] της Κίνας, η ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ, και οι συνεχιζόμενες μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ είναι οι παράγοντες που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng, στο CNBC, αναφερόμενη στη μείωση του δείκτη αποθεματικών από την κεντρική τράπεζα της Κίνας την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομίας της.

Το Brent και το WTI έχουν τρεις εβδομάδες τώρα ανοδική πορεία φτάνοντας σε υψηλό ενδεκαμήνου, με φόντο την ανακοίνωση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ότι επεκτείνουν χρονικά τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και τα δύο συμβόλαια κινούνται επίσης σε τροχιά προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση τιμών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αυξήσεις και το 2024

«Οι περικοπές παραγωγής, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, σταθεροποίησαν την αγορά τον Ιούλιο, αλλά τώρα είναι πιθανό να ωθήσουν την αγορά σε έλλειμμα 2 εκατομμυρίων bpd το τέταρτο τρίμηνο», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, από την άλλη πλευρά, κινείται προς τα 2,1 εκατομμύρια bpd, πρόσθεσαν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων το τέταρτο τρίμηνο δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω αυξήσεις τιμών το 2024.

Περιμένοντας τη Fed

Στο κάδρο των παραμέτρων που εξετάζουν οι επενδυτές βρίσκεται η απόφαση της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια. «Η Fed αναμένεται να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων αυτή τη φορά, αλλά είναι πιθανό να παραμείνει επιθετική», δήλωσε η Teng της CMC.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσε να αποδυναμωθεί το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια, όπως το πετρέλαιο, πιο προσιτά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities