Αμέσως μετά την ανακοίνωση για την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε αποκλειστική συνέντευξη της στο Reuters αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θα συστήσει στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο πλανήτη να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση , να διαχειριστεί τον προβληματικό τομέα ακινήτων και να περιορίσει το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Οι παράγοντες αυτοί κατά την εκτίμηση του Ταμείου επηρεάζουν την ανάπτυξη της Κίνας, για την οποία προβληματίζονται και οι περισσότεροι αναλυτές, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενισχύστε την εσωτερική ζήτηση

«Η συμβουλή μας προς την Κίνα είναι να χρησιμοποιήσει το περιθώριο πολιτικής της με τρόπο που θα τη βοηθήσει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξής της προς την κατεύθυνση της εσωτερικής κατανάλωσης» είπε χαρακτηριστικά . «Διότι ο παραδοσιακός τρόπος επενδύσεων σε  υποδομές και ακίνητα που τροφοδοτούνται από το χρέος, η άντληση περισσότερων χρημάτων, σε αυτό το σημερινό περιβάλλον δεν πρόκειται να είναι παραγωγικός».

Κίνα: «Εκτίναξη» των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής

Η γήρανση του πληθυσμού της Κίνας και η πτώση της παραγωγικότητας έπαιξαν «κατασταλτικό ρόλο» στον ρυθμό ανάπτυξής της, μαζί με τις εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που μετατοπίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την Κίνα. Τα προβλήματα της Κίνας στον τομέα των ακινήτων έχουν επίσης αναγκάσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες,συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ. 

«Στην πραγματικότητα προβλέπουμε ότι χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να πέσει κάτω από το 4%» τονίζει.

Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Ιούλιο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το 2023 θα είναι 5,2% και 4,5% το 2024, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος, δεδομένης της συρρίκνωσης των ακινήτων. Τόνισε ότι είναι σημαντικό για την για την Κίνα να αντιμετωπίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον τομέα των ακινήτων της, χρηματοδοτώντας την ολοκλήρωση των διαμερισμάτων για τα οποία οι αγοραστές έχουν ήδη πληρώσει, αντί να διασώσει τους προβληματικούς κατασκευαστές.

Τα αισιόδοξα μυνήματα από τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις

Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα σημείωσαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση τον Αύγουστο, δίνοντας μια μικρή ανάσα και θεωρήθηκαν ότι αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς τα μέτρα στήριξης.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση. Οι λιανικές πωλήσεις, ενδεικτικός δείκτης της κατανάλωσης, αυξήθηκαν επίσης με ταχύτερο ρυθμό που διαμορφώθηκε σε 4,6% τον Αύγουστο, καθώς τροφοδοτήθηκαν από την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο. Και οι δύο μετρήσεις -βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις- ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς και τους ρυθμούς ανάπτυξης τον Ιούλιο κατά 3,7% και 2,5% αντίστοιχα.

Η οικονομία της Κίνας δυσκολεύεται να ανακάμψει μετά την άρση στις αρχές του έτους των επί τρία χρόνια αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας, καθώς η επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων, η κατάρρευση του εμπορίου και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση πλήττουν την εμπιστοσύνη. Οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο στην προσπάθειά τους να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη μετά από μια σύντομη ανάκαμψη στον απόηχο της επίμονης αδυναμίας στον κρίσιμο κλάδο των ακινήτων, της διολίσθησης του νομίσματος και της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης για τα βιομηχανικά προϊόντα της.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν μικρή υποχώρηση καθώς αυξήθηκαν κατά 3,2% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, έναντι αύξησης 3,4% έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ οι τιμές των νέων κατοικιών σε 70 μεγάλες πόλεις μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 8,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Το στοίχημα της ανάπτυξης

Ωστόσο παραμένει η πρόκληση να επιτευχθεί ο στόχος για ετήσια ανάπτυξη 5% το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Μια βιώσιμη ανάκαμψη απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη, σημειώνουν αναλυτές.

«Παρά τα σημάδια σταθεροποίησης της μεταποίησης και των σχετικών επενδύσεων, η επιδείνωση των επενδύσεων σε ακίνητα θα συνεχίσει να πιέζει την οικονομική ανάπτυξη», είπε στο Reuters ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis Asia Pacific.

Οι αναλυτές λένε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς ο προβληματικός τομέας των ακινήτων, η υψηλή ανεργία των νέων, η αβεβαιότητα γύρω από την κατανάλωση των νοικοκυριών και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για το εμπόριο, την τεχνολογία και τη γεωπολιτική έχουν ανεβάσει τον πήχη για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον.

Ο Ng της Natixis δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη παραμένει η ρίζα των περισσότερων προβλημάτων που απαιτούν μεγαλύτερες «εποικοδομητικές πολιτικές και ρυθμιστικές αλλαγές» για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής.

Η αντίδραση των αγορών

Θετικά υποδέχτηκαν οι αγορές την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων. Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 της Κίνας, ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν, ανέτρεψε τις απώλειες την Παρασκευή και σημείωσε άνοδο 0,2% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1% στις πρώτες πρωινές συναλλαγές.

Το κινεζικό γουάν άγγιξε τα υψηλά επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Ενισχύοντας περαιτέρω το θετικό κλίμα, ξεχωριστά στοιχεία για τα εμπορεύματα έδειξαν ότι η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου της Κίνας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ μηνός τον Αύγουστο, ενώ η διακίνηση πετρελαίου από τα διυλιστήρια αυξήθηκε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υιοθετήσει μια σειρά μέτρων τόνωσης τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να στηρίξουν την αγορά ακινήτων και το νόμισμα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) μείωσε την Πέμπτη τον συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 7,4%, προσθέτοντας ουσιαστικά ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management, σημειώνει ότι η μείωση του ποσοστού έστειλε ένα μήνυμα ότι υπάρχει αίσθηση επείγοντος για την τόνωση της ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω κινήσεις πολιτικής τους επόμενους μήνες. «Η χθεσινή μείωση του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) έστειλε ένα ενδιαφέρον μήνυμα ότι υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος για την τόνωση της ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά, αναμένοντας περισσότερες πολιτικές τους επόμενους μήνες για την ενίσχυση της συνολικής ζήτησης.

Επιλέον η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε  την Παρασκευή ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια της μονοετούς μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης στο 2,5%. Τον περασμένο μήνα, η PBoC προχώρησε σε μια απροσδόκητη μείωση του επιτοκίου, το οποίο επηρεάζει τα δάνεια προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατά 0,15%  στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων χαλάρωσης.

Η αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τον περασμένο μήνα ότι θα σταματήσει τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανεργία των νέων, αφού έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Το αβέβαιο επιχειρηματικό κλίμα σημαίνει ότι οι εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά τις προσλήψεις, αλλά το εθνικό ποσοστό ανεργίας βάσει έρευνας βελτιώθηκε λίγο στο 5,2% τον Αύγουστο έναντι 5,3% τον Ιούλιο.

«Το Πεκίνο μπορεί να χρειαστεί να εισαγάγει πιο επιθετικά μέτρα χαλάρωσης της ακίνητης περιουσίας για να επιτύχει πραγματική ανάκαμψη», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura, απηχώντας μια κοινή άποψη μεταξύ των παρατηρητών της Κίνας.Το Πεκίνο πιθανότατα θα πρέπει και πάλι να παίξει το ρόλο του δανειολήπτη και του καταναλωτή της έσχατης λύσης».

Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα έγιναν αρνητικές τον Ιούλιο πριν επανέλθουν σε θετικό έδαφος τον Αύγουστο, ενώ οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν λιγότερο έντονα από ό,τι τον Ιούλιο τον περασμένο μήνα κατά 8,8% και 7,3% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή