Υπάρχει μια πόλη στην οποίαν το φαινόμενο Airbnb ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Μάλιστα, τείνει να καταστεί είδος υπό εξαφάνιση. Και η πόλη αυτή δεν είναι κάποιο επαρχιακό αστικό κέντρο, αλλά μία από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του πλανήτη: Η Νέα Υόρκη.

ΟΗΕ – 78η Γενική Συνέλευση: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με το CNBC, η Airbnb ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ακυρώσει και να επιστρέψει τις κρατήσεις για διαμονή στην αμερικανική μητρόπολη μετά την 1η Δεκεμβρίου, λόγω της θέσης σε εφαρμογή νέων ρυθμίσεων (από τις 5 Σεπτεμβρίου) για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πόλη.

Δρακόντεια μέτρα

Οι κανονισμοί, οι οποίοι προκάλεσαν αναστάτωση μεταξύ των ταξιδιωτών και των ιδιοκτητών βραχυχρόνιων μισθώσεων, απαιτούν την παρουσία των οικοδεσποτών για διαμονή μικρότερη των 30 ημερών, με όχι περισσότερα από δύο άτομα να φιλοξενούνται σε μια κατοικία κάθε φορά. Οι οικοδεσπότες πρέπει επίσης να εγγραφούν και να λάβουν έγκριση από τις τοπικές αρχές – αλλιώς τόσο οι οικοδεσπότες όσο και οι ιστότοποι κρατήσεων μπορεί να υποστούν βαριά πρόστιμα.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, οι καταχωρήσεις στην πλατφόρμα του Airbnb να μειωθούν κατά 77% από τις 4 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες της πόλης που έχασαν την πρόσβαση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στράφηκαν προς τα ξενοδοχεία. «Την τελευταία εβδομάδα είδαμε τον ισχυρότερο ρυθμό κρατήσεων για το επόμενο εξάμηνο από το 2015», δήλωσε ο Kevin Davis, CEO της JLL Hotels & Hospitality’s Americas, στο «Squawk Box Asia» τη Δευτέρα.

«Επιπλέον, αν κοιτάξετε τις αναζητήσεις στο Google, μόνο την τελευταία εβδομάδα για τα ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης αυτές είναι αυξημένες κατά 24%, σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο», πρόσθεσε. «Βλέπουμε ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τη διαμονή των ανθρώπων σε ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης».

Επαρκούν τα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το CNBC, η πόλη της Νέας Υόρκης διαθέτει υπεραρκετά ξενοδοχεία για να καλύψει τη ζήτηση των ταξιδιωτών.

«Από το 2020 έχουν παραδοθεί 10.000 νέα δωμάτια ξενοδοχείων και τα επόμενα δύο χρόνια θα παραδοθούν άλλα 10.000», είπε ο Davis. «Έτσι, υπάρχει απολύτως υπεραρκετή προσφορά ξενοδοχειακών δωματίων για να φιλοξενηθούν όλοι οι τουρίστες που θέλουν να έρθουν στη Νέα Υόρκη».

Παρόλα αυτά, με τις περισσότερες βραχυχρόνιες μισθώσεις να μην είναι πλέον διαθέσιμες, ο Davis δήλωσε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων είναι πιθανό να αυξηθούν.

Η ζήτηση αναμένεται να λάβει επίσης ώθηση από την πτώση των αεροπορικών ναύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να τονώσουν τη φθινοπωρινή ταξιδιωτική ζήτηση.

Θα βρεθούν μιμητές;

Όπως σημειώνει το CNBC, από το Λονδίνο έως το Παρίσι και το Ντουμπάι, πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν θεσπίσει ρυθμιστικά πλαίσια για τις αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όμως οι κανονισμοί της Νέας Υόρκης είναι πιο αυστηροί από οπουδήποτε αλλού, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες ότι και άλλες πόλεις μπορεί να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα.

«Είναι σίγουρα πιθανό [και άλλες πόλεις] να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Davis. «Η εκτίμησή μου, όμως, είναι ότι θα δουν τι θα συμβεί τους επόμενους έξι έως 12 μήνες όσον αφορά την επιβολή και τις επιπτώσεις για την πόλη, προτού δούμε να ψηφίζονται παρόμοιες ρυθμίσεις σε άλλες πόλεις».

Αυστηρότεροι κανόνες για τη βραχυχρόνια στέγαση βρίσκονται στο τραπέζι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεις όπως η Ατλάντα, το Ντάλας και η Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ο Davis – καθώς και σε μέρη όπως η Φλωρεντία της Ιταλίας και η Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Αμέσως μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών διαφήμισαν τα ακίνητά τους στην Airbnb για να βγάλουν χρήματα σε μια περίοδο πρωτοφανούς ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις από ταξιδιώτες αναψυχής, δήλωσε ο Ντέιβις.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι, ειλικρινά, μια διόρθωση και μια επιστροφή στο μέσο όρο», είπε. «Τα ταξίδια αναψυχής αρχίζουν να υποχωρούν τώρα, και ως αποτέλεσμα, βλέπετε μια εξασθένηση της ζήτησης βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πολλές αγορές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή