Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Κυριακή στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ζητώντας περισσότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Διαδηλωτές από περίπου 700 οργανώσεις και ομάδες ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων «Μπάιντεν, βάλε τέλος στα ορυκτά καύσιμα», «Τα ορυκτά καύσιμα μας σκοτώνουν» και «Δεν ψήφισα για πυρκαγιές και πλημμύρες».

Γερμανία: Χιλιάδες διαδηλωτές διεκδικούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα λάβουν μέρος στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Βρισκόμαστε εδώ για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα», είπε η Αναλίλια Μεχία, επικεφαλής της οργάνωσης Κέντρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία.

«Διακυβεύονται ζωές»

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, ειδικοί υπογράμμισαν ότι οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να κορυφωθούν το 2025 – προτού καταγράψουν σημαντική υποχώρηση – εφόσον η διεθνής κοινότητα θέσει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επικυρώθηκε το 2015, περιλαμβάνει σχέδιο δράσης αλλά «απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε όλα τα μέτωπα», επισημαίνεται στην έκθεση ενόψει της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που θα φιλοξενηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του έτους.

Η Ναλέλι Κόμπο προσκαλεί τους ηγέτες στο σπίτι της, στην Καλιφόρνια, για «να περάσουν μια νύχτα δίπλα σε γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου». Η 22χρονη ακτιβίστρια, η οποία συνεργάστηκε με τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ σε εκστρατείες για το κλίμα, διαγνώστηκε σε ηλικία 19 ετών με καρκίνο των ωοθηκών. Τον αποδίδει στις τοξικές ουσίες στον αέρα της περιοχής όπου μεγάλωσε. «Διακυβεύονται οι ζωές μας», τονίζει.

Οι αρχές της Καλιφόρνιας κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή κατά πέντε πετρελαϊκών κολοσσών για τον ρόλο τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής για την κλιματική φιλοδοξία.

«Η Ιστορία θα θυμάται την ανάληψη δράσης ή την αδράνειά τους», λέει η Μεχία και συμπληρώνει: «Αν είμαστε τυχεροί, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θυμούνται τι έκαναν (οι ηγέτες του κόσμου) σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green