Ένα αεροπλάνο του Κατάρ περίμενε στο Ιράν τη Δευτέρα για να μεταφέρει πέντε αμερικανούς κρατούμενους σε ανταλλαγή με πέντε Ιρανούς που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ντόχα, στο πλαίσιο της οποίας επίσης «ξεπάγωσαν» ιρανικά κεφάλαια 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν ότι τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στο Κατάρ, δήλωσε στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα. Αυτό δρομολόγησε το ζήτημα της ανταλλαγής κρατουμένων που συμφωνήθηκε μετά από μήνες συνομιλιών μεταξύ των επίδοξων εχθρών, με βασικό επίδικο τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης αλλά και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Ιράν: «Παρακολουθούμε την πρώτη φεμινιστική επανάσταση στον κόσμο»

«Ένα αεροσκάφος του Κατάρ βρίσκεται σε ετοιμότητα στο Ιράν και περιμένει να πετάξει μαζί με πέντε Αμερικανούς πολίτες που θα απελευθερωθούν σύντομα και δύο συγγενείς τους στη Ντόχα το πρωί της Δευτέρας», είπε η πηγή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε ότι τα κεφάλαια, τα οποία μπλοκαρίστηκαν στη Νότια Κορέα μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν το 2018, θα είναι διαθέσιμα στην Τεχεράνη τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Κατάρ θα διασφαλίσει ότι θα δαπανηθούν σε ανθρωπιστικά αγαθά.

Οι πέντε Αμερικανοί με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να πετάξουν από την Ντόχα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αντάλλαγμα, πέντε Ιρανοί που κρατούνται στις ΗΠΑ θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι δύο Ιρανοί θα επέστρεφαν στο Ιράν ενώ δύο θα παραμείνουν στις ΗΠΑ κατόπιν αιτήματός τους. Ένας κρατούμενος θα επέστρεφε στην οικογένειά του σε μια τρίτη χώρα, πρόσθεσε.

Η συμφωνία θα εξαλείψει έναν σημαντικό αντικείμενο τριβής μεταξύ των ΗΠΑ, οι οποίες χαρακτηρίζουν την Τεχεράνη ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας, και του Ιράν, που αποκαλεί την Ουάσιγκτον «Μεγάλο Σατανά».

Παραμένουν βαθιά διχασμένες

Ωστόσο, οι δύο χώρες παραμένουν βαθιά διχασμένες σε άλλα ζητήματα που κυμαίνονται από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επιρροή του στην περιοχή μέχρι τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τη στρατιωτική παρουσία της Ουάσιγκτον στον Κόλπο.

Το Κατάρ, ένας μικρός αλλά εξαιρετικά πλούσιος παραγωγός ενέργειας από τον Αραβικό Κόλπο, έχει προσπαθήσει να ανεβάσει το παγκόσμιο προφίλ του, φιλοξενώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου πέρυσι και διαδραματίζοντας ρόλο στη διεθνή διπλωματία. Το σουνιτικό μουσουλμανικό κράτος φιλοξενεί μια μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, αλλά έχει επίσης σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν.

Η Ντόχα φιλοξένησε τουλάχιστον οκτώ γύρους συνομιλιών με ιρανούς και αμερικανούς διαπραγματευτές που κάθονταν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία, μιλώντας μέσω της διπλωματίας των λεωφορείων, ανέφερε πηγή στο Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα