Ο εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώνει το κόστος των φυσικών καταστροφών. Η ασπίδα έναντι των κλυδωνισμών που φέρνουν φαινόμενα τύπου Daniel θα είναι τριπλή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι τριπλή.

Κακοκαιρία Daniel: Αλλάζει ο βαθμός ανθεκτικότητας στο σχεδιασμό των έργων υποδομών

·      Η πρώτη αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση των εταιρειών έτσι ώστε να μην χρειάζεται το κράτος να «ξηλώνεται» κάθε φορά που χρειάζεται για να στηρίξει τους πληγέντες επιχειρηματίες.

·      Η δεύτερη συνδέεται με την γεωργική ασφάλιση, αφού οι πόροι του ΕΛΓΑ θα πρέπει να αυξηθούν και να συμβαδίσουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

·      Και η τρίτη αφορά στη δημιουργία του ταμείου των φυσικών καταστροφών που πρέπει να «φουσκώσει».

Οι πόροι του ταμείου

Η βασική πηγή χρηματοδότησης του ταμείου, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό θα είναι το ειδικό τέλος στη διαμονή, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

Ο εν λόγω αυξημένος φόρος θα επιβαρύνει και όσους διαθέτουν βραχυχρόνια μίσθωση από 3 ακίνητα και πάνω, καθώς αυτοί θα αντιμετωπίζονται εφεξής ως επαγγελματίες, δηλαδή θα είναι υπόχρεοι ΦΠΑ και τα εν λόγω ακίνητα θα επιβαρύνονται με όλα τα προβλεπόμενα τέλη

Πλέον το τέλος διαμονής διαμορφώνεται από 1,5€ και φθάνει τα 10 € στην περίπτωση του πεντάστερου καταλύματος σε ημερήσια βάση.

Όπως αναφέρει στον «ΟΤ» ο Γρηγόρης Τάσσιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η αύξηση του τέλους διαμονής είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για τον κλάδο καθώς το τέλος θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικό και να πηγαίνει στον τουρισμό. Λέει μάλιστα πως η αγορά από τον 2024 σίγουρα θα είναι μουδιασμένη καθώς ότι επιβαρύνει τον καταναλωτή είναι σε αρνητική κατεύθυνση.

Οι άλλες πηγές

Η κυβέρνηση πάντως δεν αναζητεί πόρους μόνο μέσω του ειδικού τέλους αλλά όπως ανέφερε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, η Πολιτεία θα απαιτήσει και από τον ιδιωτικό τομέα τη συνεισφορά του . Όχι μόνο με τεχνογνωσία, αλλά και με κεφάλαια.

Εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτώσεις που ήδη κάποιες έχουν εξαγγείλει για τους πληγέντες συμπολίτες μας, έτσι ώστε να ανακαινίσουν τα νοικοκυριά τους. Και βέβαια, ακμαίοι οργανισμοί, όπως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία ήδη συνεισέφερε 50 εκατομμύρια ευρώ στο κοινό ταμείο της ανασυγκρότησης, αλλά και η Ένωση των Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, οι απόδημοί μας να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά αυτή τη νέα μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν πολλές εισηγήσεις στο τραπέζι του πρωθυπουργού, για το ποια οικονομική δραστηριότητα θα έπρεπε να επιβαρυνθεί και τελικά προκρίθηκε αυτή του τέλους διαμονής που ουσιαστικά είναι και η πιο «αναίμακτη». Θα πρέπει να δούμε όμως για πόσο διάστημα και τι πόρους θα φέρει η εθελοντική συνεισφορά. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός το είπε πως εάν χρειαστεί η συνεισφορά θα απαιτηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία