Ένας ασυνήθιστα καλοδιατηρημένος σκελετός δεινοσαύρου, ο καμπτόσαυρος γνωστός ως Μπάρι που χρονολογείται από την ύστερη Ιουρασική περίοδο πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, θα βγει στο σφυρί στο Παρίσι τον επόμενο μήνα.

Ο δεινόσαυρος, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, αποκαταστάθηκε αρχικά το 2000 από τον παλαιοντολόγο Μπάρι Τζέιμς, από τον οποίο πήρε το όνομά του.

Σύμφωνα με το Reuters, το ιταλικό εργαστήριο Zoic, το οποίο απέκτησε τον Μπάρι πέρυσι, πραγματοποίησε περαιτέρω εργασίες αποκατάστασης στον σκελετό, ο οποίος έχει ύψος 2,10 μέτρα (6,9 πόδια) και μήκος 5 μέτρα (16,4 πόδια).

«Είναι ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο δείγμα, το οποίο είναι αρκετά σπάνιο», δήλωσε ο Alexandre Giquello, από τον οίκο δημοπρασιών του Παρισιού Hotel Drouot, όπου θα πραγματοποιηθεί η πώληση.

«Για παράδειγμα  το κρανίο του είναι πλήρες στο 90% και το υπόλοιπο του δεινοσαύρου (σκελετός) είναι πλήρες στο 80%», υπογράμμισε.

Τα δείγματα δεινοσαύρων στην αγορά τέχνης παραμένουν σπάνια, με όχι περισσότερες από δύο πωλήσεις το χρόνο σε όλο τον κόσμο, είπε ο Giquello.

Ο σκελετός, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο κοινό στα μέσα Οκτωβρίου πριν από την πώληση, αναμένεται να φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ (1,28 εκατομμύρια δολάρια).

Ο συγγενής του

Πριν από έναν χρόνο ένας ολοκληρωμένος σκελετός δεινοσαύρου, «συγγενή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ (T-Rex) πωλήθηκε έναντι 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για έναν Γοργόσαυρο που υπολογίζεται ότι έζησε πριν από 77 εκατομμύρια χρόνια.

Η τιμή (6.069.500 δολάρια) τον καθιστά «έναν από τους πιο ακριβούς δεινόσαυρους που πωλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία», σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, έστω και αν δεν πλησιάζει το ρεκόρ των 31,8 εκατ. δολαρίων που συγκέντρωσε ένας T-Rex το 2020.

Ο σκελετός του Γοργόσαυρου – με ύψος γύρω στα τρία μέτρα και μήκος 6,7 μέτρα – ανακαλύφθηκε το 2018 στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus