Κοντά σε χαμηλά τριών μηνών διατηρήθηκε την Τρίτη η στερλίνα εν όψει μιας σειράς αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Τράπεζας της Αγγλίας αργότερα αυτή την εβδομάδα, η οποία αναμένεται να επιφέρει την τελευταία αύξηση των επιτοκίων στο πλαίσιο του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης.

Η στερλίνα παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του δολαρίου στα 1,2382 δολάρια, λίγο πάνω από το χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης της Δευτέρας στα 1,2371 δολάρια – το πιο αδύναμο από τις αρχές Ιουνίου. Σταθερή παρέμεινε και η ισοτιμία με το ευρώ στις 86,36 πένες.

Η συνεδρίαση της BoE

Η BoE συνεδριάζει την Πέμπτη και οι αγορές χρήματος δείχνουν ότι οι traders αναμένουν ευρέως να δουν μια τελευταία αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 5,50%, αλλά καμία ρεαλιστική προοπτική μείωσης του επιτοκίου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί στο 6,8% από το μέγιστο 11,1% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και η πρόοδος στη μείωσή του είναι πολύ πιο αργή.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί στο 3,7% από το 9,1% του περασμένου Ιουνίου, ενώ στη ζώνη του ευρώ ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 5,3%, σχεδόν στο μισό από το 10,7% του περασμένου Οκτωβρίου.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνεται περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, μετά τις απεργίες στα νοσοκομεία και τα σχολεία και τον ασυνήθιστα βροχερό καιρό που επιβάρυναν την παραγωγή τον Ιούλιο.

Παρά το γεγονός αυτό, δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι μια σημαντική μειοψηφία πιστεύει ότι η BoE έχει περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία ακόμη φορά φέτος μετά τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για την BoE έχουν αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τον Ιούνιο, οι αγορές χρήματος έδειξαν ότι οι συναλλασσόμενοι πίστευαν ότι τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να φτάσουν το 6% μέχρι τα μέσα του 2024, καθώς η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου και ορισμένων από τα νομίσματα εμπορευμάτων της G10 (αυστραλιανό δολάριο, νορβηγική κορώνα, καναδικό δολάριο) κυρίως για λόγους ανάπτυξης», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης