Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, κρατώντας επιφυλακτική στάση ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης της απόφασης πολιτικής της Federal Reserve, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι μπορεί και να προχωρήσει σε κάποια αύξηση του επιτοκίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,31% στις 34.518 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,21% στις 4.444 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,23% στις 13.678 μονάδες.

Σε στενό εύρος τιμών ο χρυσός εν αναμονή της Fed

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Rocket Lab σημείωσε βουτιά 7,5%, μετά την πρώτη αποτυχία εκτόξευσης πυραύλων. Η εταιρεία είπε ότι η 41η εκτόξευση πυραύλων Electron – που απογειώθηκε από τη Νέα Ζηλανδία και μετέφερε τον δορυφόρο Acadia 2 για το Capella Space με έδρα το Σαν Φρανσίσκο – απέτυχε περίπου 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση.

Επίσης, η Disney διολίσθησε περισσότερο από 3% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να διπλασιάσει σχεδόν τις επενδύσεις της στις επιχειρήσεις κρουαζιέρας και πάρκων. Επίσης, η Deere, που συχνά θεωρείται βαρόμετρο της μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας, υποχώρησε περισσότερο από 2%, μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την επενδυτική τράπεζα Evercore ISI λόγω των περικοπών της γεωργικής παραγωγής.

«Η συνολική αγορά είναι λίγο πιο ασταθής από ό,τι έχουμε δει τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους», σχολίασε στο CNBC ο Ankur Crawford, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Alger. Ωστόσο, όλοι σχεδόν περιμένουν την απόφαση της Federal Reserve, η οποία άρχισε σήμερα τη συνεδρίαση πολιτικής και θα την ολοκληρώσει αύριο, ανακοινώνονοντας και το ύψος των επιτοκίων.

Η Federal Reserve

Η Fed δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, με τους traders να τιμολογούν το σενάριο αυτό με πιθανότητα 99%, σύμφωνα με το FedWatch του Ομίλου CME, ένα όργανο μέτρησης των τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds. Οι επενδυτές επίσης βάζουν μόλις 29% πιθανότητα αύξησης τον Νοέμβριο, αν και οι ενεργειακές πιέσεις στις τιμές δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα.

Πάντως, υποστηρικτικά λειτούργησε σήμερα η εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για καλύτερες επιδόσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, ήτοι στο 3%. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες αναθεωρήθηκε στο 2,2% για φέτος και στο 1,3% το 2024. Αντίθετα, η Ευρωζώνη αναμένεται να δει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2023 και 1,1% το 2024.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι εκκινήσεις ιδιόκτητων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μηνιαία πτώση 11,3% τον Αύγουστο και έφτασαν στα 1.283.000, όπως αποκάλυψε η Υπηρεσία Απογραφής. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 14,8%. Οι εκκινήσεις για μονοκατοικίες μειώθηκαν κατά 4,3% στις 941.000 σε μηνιαία βάση και οι οικοδομικές άδειες για ιδιόκτητες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 6,9% στις 1.543.000 τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 2,7% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street