Σε υψηλά κρατούν τις τιμές του πετρελαίου οι ανησυχίες για μειωμένη παγκόσμια προσφορά, οι οποίες, μετά την παράταση των περικοπών στην παραγωγή από Σαουδική Αραβία και Ρωσία ενισχύονται από τα νεότερα στοιχεία για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και την αδύναμη παραγωγή σχιστόλιθου.

ΟΟΣΑ: Η κούρσα του πετρελαίου απειλεί περισσότερο την Ευρώπη

Στο άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων σήμερα Τετάρτη, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, με τάση προς τα 95 δολάρια το βαρέλι –υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το Brent έφτασε ακόμη και στα 95,96 δολάρια- για να πέσουν στη συνέχεια κάτω από τα 94. Αυτήν την ώρα το Brent διαμορφώνεται στα 93,41 δολάρια και το αμερικανικό αργό στα 90,38 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν χθες Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 5,25 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, υπερδιπλάσια από τα 2,2 εκατ. βαρέλια που προέβλεπαν αναλυτές του Reuters.

Στα 100 δολάρια

Ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities, κάνει λόγο για «βραχυπρόθεσμες προσαρμογές στις τιμές του πετρελαίου λόγω της πρόσφατης ανόδου», προέβλεψε όμως, ότι «οι προσδοκίες να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι τόσο για το Brent όσο και για το WTI αργότερα μέσα στον χρόνο θα παραμείνουν αμετάβλητες», είπε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, νέο πλήγμα στον εφοδιασμό καυσίμων θα αποτελέσει η  επιβολή εξαγωγικών δασμών σε όλους τους τύπους προϊόντων πετρελαίου ύψους 250 δολαρίων ανά μετρικό τόνο – πολύ υψηλότερο από τα τρέχοντα τέλη – από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, που εξετάζει το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, η Exxon Mobil έχει ανακοινώσει πρόσθετη παραγωγή πετρελαίου σχεδόν 40.000 βαρελιών την ημέρα στη Νιγηρία σε μια νέα επενδυτική ώθηση στη χώρα.

Μια πρόσφατη άνοδος του WTI που οδήγησε το Brent υψηλότερα έχει κλείσει τις διαδρομές αρμπιτράζ για το αμερικανικό αργό προς την Ευρώπη και την Ασία και εμποδίζει το πετρέλαιο από τη λεκάνη του Ατλαντικού να κατευθυνθεί προς τα ανατολικά, αναφέρουν traders, σύμφωνα με το CNBC.

Περιμένοντας τη Fed

Με αυτό το φόντο όσον αφορά την παραγωγή και εμπορία πετρελαίου, οι επενδυτές σήμερα Τετάρτη είναι προσηλωμένοι στις επικείμενες ανακοινώσεις της Fed, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα για την οικονομία και την προοπτική ζήτησης καυσίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities