Μεγαλύτερο κίνδυνο από τις ΗΠΑ από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου φέρεται να διατρέχει η Γηραιά Ηπειρος, καθιστώντας πιο δύσκολες τις προσπάθειες της να ξεφύγει από τη χαμηλή ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό.

Αυτό δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κλερ Λομπαρντέλι, επισημαίνοντας πως το προηγούμενο σοκ από τα άλματα των τιμών έχει ήδη εξελιχθεί πολύ διαφορετικά στις δύο οικονομικές περιοχές, καθώς η Ευρώπη είναι μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας, ενώ η ζήτηση των ΗΠΑ δεν έχει πληγεί πολύ.

Ο «υπόγειος πόλεμος» για τον μαύρο χρύσο – Το παιχνίδι ισορροπίας του ΟΠΕΚ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, η Λομπαρντέλι σημείωσε πως αυτή η απόκλιση αντικατοπτρίζεται στις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, οι οποίες περιελάμβαναν ανοδικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και περικοπές στις εκτιμήσεις για την ευρωζώνη..

Η άνοδος κατά 25% στις τιμές του πετρελαίου από τον Μάιο τροφοδοτεί τις τιμές καταναλωτή σε ορισμένες χώρες με τρόπο που είναι «προφανώς ανεπιθύμητος», προειδοποίησε σύμφωνα με το Bloomberg η Λομπαρντέλι. Το πετρέλαιο έφτασε σε υψηλό 10 μηνών την Τρίτη, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+ έχουν συσφίξει την προσφορά στην αγορά.

«Ο αντίκτυπος προφανώς θα είναι, όπως έχουμε μάθει, συμπίεση των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και της ζήτησης», είπε. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό στον οποίο οι χώρες εκτίθενται στην τιμή του πετρελαίου και αυτό εξαρτάται από τη σχετική τους θέση ως εισαγωγέα ή εξαγωγέα» πρόσθεσε.

Οδεύοντας στα 100 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν την Τρίτη για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς η αδύναμη παραγωγή σχιστολιθικών προϊόντων στις ΗΠΑ υποδαύλισε περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα προσφοράς που απορρέει από τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent, που αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημείωναν άνοδο 50 σεντς ή 0,53% στα 94,93 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 94 σεντς ή 1,03% στα 92,42 δολάρια, αφού διέσπασαν κέρδη 1 δολαρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διαμορφωθούν σε τριψήφιο νούμερο. Την πρόβλεψη επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Μάικ Γουίρθ, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. «Έτσι φαίνεται. Σίγουρα κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η δυναμική, ξέρετε, η προσφορά στενεύει, τα αποθέματα μειώνονται, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, σταδιακά μπορείτε να το δείτε να χτίζεται. Και έτσι νομίζω, ξέρετε, ότι οι τάσεις δείχνουν ότι είμαστε σίγουρα στο δρόμο μας, πλησιάζουμε», είπε, αναγνωρίζοντας αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. «Νομίζω ότι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας στις ΗΠΑ και ειλικρινά παγκοσμίως παραμένουν αρκετά υγιείς. Εκτιμώ ότι θα επιβαρυνθεί η οικονομία αλλά θα πρόκειται για μια επιβάρυνση, που μέχρι στιγμής,  η οικονομία είναι σε θέση να την ανεχθεί».

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2024

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Interim Economic Outlook), η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί ξανά φέτος και το 2024, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Interim Economic Outlook).

Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 3% το 2023 και 2,7% το 2024 από 3,3% πέρυσι, καθώς -όπως επισημαίνεται- η μακροοικονομική πολιτική γίνεται πολύ σφιχτή για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Στις επιμέρους προβλέψεις, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ενδεικτικά πως στις ΗΠΑ η ανάπτυξη δείχνει ανθεκτική φέτος καθώς το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,2% έναντι 2,1% πέρυσι, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2024, καθώς τα υψηλά επιτόκια θα περιορίζουν τη ζήτηση και παράλληλα θα εξαντλούνται οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των Αμερικανών από την περίοδο της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης από 3,4% το 2022 στο 0,6% φέτος και ένας λίγο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης 1,1% το 2024. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανία είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες που αναμένεται να καταγράψει ύφεση (-0,2%).

Τέλος, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να συγκρατηθεί -μετά το εντυπωσιακό comeback στην αρχή του έτους- λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης και των διαρθρωτικών προβλημάτων στις αγορές ακινήτων. Tο ΑΕΠ αυξάνεται 5,1% φέτος και και η πρόβλεψη είναι για αύξηση 4,6% το 2024.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη ανά χώρα

Ο επίμονος πληθωρισμός

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στον δομικό πληθωρισμό (δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων), ο οποίος παραμένει επίμονος σε πολλές οικονομίες λόγω των πιέσεων από την πλευρά του κόστους και των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε κάποιους τομείς. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο γενικός πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 6% το 2023 και στο 4,8% το 2024, παραμένοντας υψηλότερος από τον στόχο που θέτουν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, ενώ ο δομικός στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί από 4,3% εφέτος στο 2,8% το 2024.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι καθοδικοί, με βασικές ανησυχίες να περιλαμβάνουν την ισχύ και την ταχύτητα μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και την επιμονή του πληθωρισμού.

Ανησυχία για νέα σοκ

Επιπλέον, επισημαίνεται ο κίνδυνος από ενδεχόμενα νέα σοκ στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων. Όπως τονίζεται, παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών ενέργειας από τα υψηλά του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ενεργειακές αγορές παραμένουν πολύ σφιχτές και οι προοπτικές διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα παραμένουν υψηλές.

Για τα επιτόκια ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το περιθώριο μειώσεων θα είναι πιθανόν περιορισμένο στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες για μεγάλο διάστημα του 2024, ενώ προσθέτει ότι «κάποιες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι ακόμη αναγκαίες, όπου ο δομικός πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα επίμονος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια