Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία από τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η νομισματική πολιτική είναι κατάλληλη για την αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,2%, με τον κλάδο της υγείας να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,53% στις 7.700 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,33% στις 15.716 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,10% στις 7.289 μονάδες.

Τα βλέμματα σαφώς σήμερα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά. Η Fed θα δημοσιεύσει την τριμηνιαία ενημέρωσή της σχετικά με τις προσδοκίες της για μια σειρά από οικονομικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων, του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Μάκρο

Θετικά όμως λειτουργεί η ανακοίνωση ότι πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 6,7% για τον Αύγουστο, ελαφρώς μειωμένος από τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα έφτανε στο 7%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Αύγουστο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών (CPIH) αυξήθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Η μεγαλύτερη καθοδική συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού προήλθε από τις υπηρεσίες διατροφής και διαμονής. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των τιμών των καυσίμων κινητήρων συνέβαλε ανοδικά, αντισταθμίζοντας εν μέρει την πτώση.

Επίσης, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 12,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, καταγράφοντας «τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων το 1949», σύμφωνα με την Destatis. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές της ενέργειας ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε την πτώση, καθώς μειώθηκαν κατά 31,9% σε ετήσια βάση, αλλά αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές