Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Βρετανία, καθώς διαμορφώθηκε στο 6,7%,  χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις και ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, αυξήθηκε κατά 0,3%.

Βρετανία: Αύξηση των μισθών άνω του πληθωρισμού

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα ανέλθει στο 7% ετησίως και θα αυξηθεί κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, εν μέσω μιας ελαφράς ανόδου στις λιανικές τιμές των καυσίμων.

Ο Ιούλιος σημείωσε ετήσια άνοδο 6,8% και πτώση 0,4% σε μηνιαία βάση.

Αγαθά – Υπηρεσίες

Η μεγαλύτερη καθοδική συμβολή τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση είχαν τα τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν λιγότερο τον Αύγουστο του 2023 από ό,τι πριν από ένα χρόνο, και οι υπηρεσίες διαμονής, όπου παρουσιάζονται διακυμάνσεις και μειώθηκαν τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Στον αντίποδα, η αύξηση των τιμών των καυσίμων είχε τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον πληθωρισμό.

Ο βασικός ΔΤΚ — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού — διαμορφώθηκε στο 6,2% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 6,9% τον Ιούλιο.

Ο δείκτης τιμών στα αγαθά αυξήθηκε ελαφρώς από 6,1% σε 6,3%, αλλά αντισταθμίστηκε από τον δείκτη των υπηρεσιών που επιβραδύνθηκε σημαντικά από 7,4% σε 6,8%.

Αύριο η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Με αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποφασίσει το επόμενο βήμα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αύριο.

Η αγορά σε γενικές γραμμές περιμένει ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία θα ανεβάσει το βασικό τραπεζικό επιτόκιο στο 5,5% – το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2007.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή