Κατά ριπάς ήρθαν οι θετικές συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο 24ωρο, καθώς μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση του κλάδου από τη Moody’s, απόρροια της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας (15/9), ήρθε η Fitch να ανεβάσει τις αξιολογήσεις τους, η Citigroup να δει αξίες και η JP Morgan να ανεβάσει τις τιμές στόχους.

Ειδικότερα, η Citigroup αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των τραπεζών, αυξάνοντας και τις τιμές στόχους για την Εθνική στα 7,60 ευρώ από 7,30 ευρώ προηγουμένως, και για την Πειραιώς στα 4,15 ευρώ από 4,00 ευρώ προηγουμένως. Για την Alpha Bank διατηρείται η τιμή στόχος στα 2 ευρώ.

Μετά τη Citigroup, η JP Morgan πήρε τη σκυτάλη και επιβεβαιώνει τη σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, για τον κλάδο, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου. Στο μέτωπο των τιμών στόχου, η JP Morgan θέτει για την Alpha Bank στα 2,20 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,25 ευρώ από 1,90 ευρώ, για την Εθνική στα 8,10 ευρώ από 7,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,65 ευρώ από 3,90 ευρώ προηγουμένως.

«Υπερβολικές» οι διορθώσεις

Και οι δύο επενδυτικές χαρακτηρίζουν υπερβολική τη διόρθωση που έχει επέλθει στις μετοχές των τραπεζών, καθώς δεν υφίσταται κάποιος λόγος για τις πιέσεις που δέχτηκαν. Τουναντίον, μάλιστα, ο κλάδος είναι σταθερά κερδοφόρος τα τελευταία τρίμηνα, με τα επιτοκιακά έσοδα και το χαμηλό beta των καταθέσεων να υποστηρίζουν αυτή την κερδοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι χτες το απόγευμα η Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών, αιτιολογώντας ότι είναι συνέπεια των σημαντικών βελτιώσεων των θεμελιωδών χρηματοοικονομικών μεγεθών τους, όπως άλλωστε αναφέρουν τόσο η Citigroup όσο και η JP Morgan. Αποτυπώνει επίσης την άποψη του οίκου αξιολόγησης για τις καλές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τις σχετικά ισχυρές οικονομικές επιδόσεις τους κατά τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα ενισχύσουν επίσης την ενσώματη κεφαλαιακή τους βάση και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε χτες και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, «προϊδεάζοντας» πιθανόν για την ετυμηγορία του αναφορικά με την ελληνική οικονομία, την 1η Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε τις Εθνική, Εurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, εξαίροντας την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), την ενίσχυση του ισλογισμού τους αλλά και την βελτίωση των κεφαλαιακών τους δεικτών.

Κορύφωση επιτοκιακών εσόδων, αύξηση ρίσκου, χαμηλές αποτιμήσειςΗ JP Morgan στοιχειοθετεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, αποδίδοντας το πρόσφατο sell off στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αφού οι αποδόσεις τους από τις αρχές του έτους είναι εντυπωσιακές, αλλά και στις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Όπως επισημαίνει όμως, οι αποτιμήσεις του κλάδου είναι ακόμη χαμηλές με 4,5x-5,5x σε όρους P/E και 0,45x-0,7x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2024. Και οι τιμές στόχοι που δίνει δίνουν περιθώρια ανόδου κατά 55% κατά μέσο όρο.Βέβαια, το κόστος κινδύνου (CoR) έχει αυξηθεί, λόγω των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έκθεση σε δάνεια 2 δισ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες (1,7% του συνόλου των δανείων) και έχουν παγώσει τις αποπληρωμές δανείων, τους πλειστηριασμούς και άλλες νομικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του έτους. Ο συνολικός αντίκτυπος φαίνεται περιορισμένος προς το παρόν, όμως, όπως αναφέρει η JP Morgan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες