Όπως ευρέως αναμενόταν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού σε υψηλό 22 ετών, προαναγγέλλοντας μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους και λιγότερες μειώσεις από ό,τι είχε δηλώσει προηγουμένως για το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς απέφυγε την αύξηση των επιτοκίων, διατηρώντας τα αμερικανικό επιτόκια στο εύρος μεταξύ 5,25-5,5%, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Federal Reserve να σχεδιάζει τα βήματά της συνεδρίαση με τη συνεδρίαση.

«Γερακίσια» παύση από την Fed- Αμετάβλητα σε υψηλό 22 ετών τα επιτόκια

Κατά την καθιερωμένη ομιλία του μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε ότι η Fed δεν είναι ακόμη πλήρως πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο σωστό δρόμο: «Θέλουμε να δούμε πειστικά στοιχεία ότι έχουμε φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο, και βλέπουμε πρόοδο και το χαιρετίζουμε αυτό. Αλλά, ξέρετε, πρέπει να δούμε περισσότερη πρόοδο προτού είμαστε διατεθειμένοι να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα», είπε ο Πάουελ.

Το «τελευταίο μίλι»

Αναλυτές αναφέρουν ότι ακούγοντας κανείς τον Πάουελ, συμπεραίνει ότι είναι ξεκάθαρο πώς η Fed βρίσκεται τώρα σε πολύ πιο περίπλοκη θέση από ό,τι ήταν πριν. Και εξηγούν ότι η απόφαση να αυξηθούν τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός έτρεχε με ιστορικά υψηλούς ρυθμούς ήταν ένα ζήτημα, αλλά τότε οι ανακοινώσουν που συνόδευαν τις αποφάσεις ήταν απλή υπόθεση. Τώρα όμως η Fed πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στη αποτύπωση των αποφάσεών της στο λεγόμενο «τελευταίο μίλι» για τον πληθωρισμό. Τα περιθώρια μεταξύ μιας απίθανης ήπιας προσγείωσης και της βύθισης της οικονομίας σε ύφεση είναι πολύ μικρά, γι’ αυτό ο Πάουελ επαναλάμβανε ξανά και ξανά ένα πολύ προσεκτικό μήνυμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του.

«Έχουμε φτάσει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα », είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ αναφερόμενος στις αυξήσεις των επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά πόσο σημαντικό ήταν ότι κινήθηκαν γρήγορα πέρυσι: «Εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι κινηθήκαμε γρήγορα για να κινηθούμε λίγο πιο προσεκτικά τώρα καθώς βρίσκουμε τον δρόμο μας προς το σωστό επίπεδο περιορισμού, ώστε να μειώσουμε τον πληθωρισμό ξανά στο 2%».

Και μάλιστα δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι ακόμα δεν γνωρίζουν αν έχουν φτάσει στο ουδέτερο επιτόκιο.

Δέσμευση στον στόχο του 2%

Ο αμερικανός τραπεζίτης επανέλαβε τη δέσμευση της Fed να περιοριστεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, υπογραμμίζοντας ότι ο ΔτΚ «παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο» και «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο  μπροστά μας»

«Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνεται να παραμένουν καλά σταθεροποιημένες, όπως αντανακλάται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οικονομολόγους καθώς και σε μέτρα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε ο Πάουελ.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την αισιοδοξία των αξιωματούχων της Fed για την οικονομική ανάπτυξη παρά με την αυξανόμενη ανησυχία για τον επίμονο πληθωρισμό.

Ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε ότι η επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τη Fed.

Ο κ. Προσεκτικός

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι στην παρούσα φάση η Fed «θα πρέπει να είναι προσεκτική, και να κινούμαστε προσεκτικά». Μάλιστα υπογράμμισε ότι μοιάζει με ένα από τα βιβλία της σειράς «Μικροί Κύριοι- Μικρές Κυρίες» , το «Ο Κύριος Προσεκτικός». Σημειώνεται πάντως, ότι στην εν λόγω σειρά με αυτόν τον τίτλο υπάρχει το βιβλίο «Η Κυρία Προσεκτική»…

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το «χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε» είναι να αποτύχουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών.

Αναφέρθηκε επίσης στις τιμές της ενέργειας οι οποίες διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, «και αυτό είναι σημαντικό» και μπορεί να επηρεάσει τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό.

Για τις απεργίες

Ερωτηθείς για τις απεργίες, τόνισε ότι δεν θα της σχολιάσει, πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Fed εξετάζει τις οικονομικές επιπτώσεις .

Σύγχυση

Σχολιάζονται τη συνέντευξη Πάουελ, ο κορυφάιος οικονομολόγος Μοχάμεντ ελ Εριάν, εμφανίστηκε ανήσυχος σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter): «Ανησυχώ ότι τα οικονομικά και πολιτικά σήματα που προκύπτουν από αυτήν τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι μπερδεμένα και προκαλούν σύγχυση. Ορισμένοι θα θεωρήσουν ότι αυτό είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια αυτής της φάσης του πληθωρισμού και του κύκλου πολιτικής. άλλοι θα το δουν ως περαιτέρω απόδειξη  της αμφισβητούμενης επικοινωνίας της Fed».

Γερακίσια  παύση

«Υπό το φως των ακόμα ισχυρών οικονομικών δεδομένων, η γερακίσια παύση και η απειλή μιας αύξησης τον Νοέμβριο δεν θα πρέπει να είναι έκπληξη για κανέναν» σχολιάζει στο Bloomberg, η Seema Shah, οικονομολόγος της Principal Asset Management.

Η Capital Economics από την πλευρά της δημοσιεύει ένα σημείωμα με τίτλο: « Η Fed θέλει να πιστεύουμε στο «υψηλότερο για περισσότερο»: «Αμφιβάλλουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι σχεδόν τόσο ισχυρή κατά τους επόμενους 12 μήνες – με μια ήπια ύφεση ή σχεδόν ύφεση το πιο πιθανό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή