Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως είχαν προεξοφλήσει αγορές και αναλυτές, ενώ εξακολουθεί να αναμένει μία ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους και λιγότερες μειώσεις από ό,τι είχε δηλώσει προηγουμένως το επόμενο έτος.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς απέφυγε την αύξηση των επιτοκίων στην τελευταία διήμερη συνεδρίασή της, διατηρώντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ 5,25-5,5% και επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει πιο προσεκτικά σε ένα τόσο προχωρημένο στάδιο της ιστορικής μάχης της κατά του πληθωρισμού. Το είχε τονίσει και ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του στο Τζάκσον Χόλ.

Αυτή η τελική αύξηση, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η τελευταία για αυτόν τον κύκλο, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι παραμένει «ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους πληθωρισμού», σημειώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με «σταθερό ρυθμό» και ότι η αύξηση της απασχόλησης, αν και πιο αργή, είναι «ισχυρή».

Το dot plot

Η Fed δημοσίευσε τις νέες  επιμέρους οικονομικές προβλέψεις των αξιωματούχων της, που προβλέπουν ισχυρότερη ανάπτυξη φέτος και πιο ήπιες προοπτικές για τον πληθωρισμό σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο.

Οι προβλέψεις, γνωστές ως dot plot, δίνουν το σήμα για την κορύφωση του επιτοκίου κεφαλαίων μεταξύ 5,5-5,75% , που μεταφράζεται σε μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος και δύο μειώσεις το 2024, δύο λιγότερες από ό,τι είχε αναφερθεί κατά την τελευταία επικαιροποίηση τον Ιούνιο.

Δώδεκα συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ της πρόσθετης αύξησης, ενώ επτά ήταν αντίθετοι, δηλαδή ένας περισσότερος από ό,τι στη συνεδρίαση του Ιουνίου.  Η πρόβλεψη για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κινήθηκε επίσης υψηλότερα για το 2025, με τη μέση πρόβλεψη να διαμορφώνεται στο 3,9%, έναντι 3,4% προηγουμένως.

Μακροπρόθεσμα, τα μέλη της FOMC επισήμαναν και πάλι το επιτόκιο κεφαλαίων θα διαμορφωθεί σε 2,9% το 2026. Αυτό είναι πάνω από αυτό που η Fed θεωρεί ως το «ουδέτερο» επιτόκιο που δεν είναι ούτε τονωτικό ούτε περιοριστικό για την ανάπτυξη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η επιτροπή έδωσε μια ματιά στο 2026. Το μακροπρόθεσμα αναμενόμενο ουδέτερο επιτόκιο διατηρήθηκε στο 2,5%.

Οι κίνδυνοι

Αλλά δεν είναι καθόλου εγγυημένο ότι η Fed θα ακολουθήσει περαιτέρω σύσφιγξη. Οι αξιωματούχοι εστιάζουν όλο και περισσότερο στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Επιπλέον, γνωρίζουν ότι ώρα ξεκινάει να καταγράφεται στην πραγματική οικονομία ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων, όπως για παράδειγμα στην αγορά εργασίας. Νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη έχουν επίσης ανακύψει, όπως η επανέναρξη της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων, η ανεπίλυτη απεργία των αυτοκινητιστών και το διαφαινόμενο κλείσιμο της κυβέρνησης.

Οι αξιωματούχοι εξισορροπούν αυτές τις ανησυχίες με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ζήτηση σε πολλούς τομείς παραμένει ισχυρή, τροφοδοτώντας τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και ενδεχομένως δυσχεραίνοντας τη μάχη για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο της κεντρικής τράπεζας για το 2%.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου που οφείλεται στις πρόσφατες περικοπές της προσφοράς έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών.

Οι έμποροι στις προθεσμιακές αγορές Fed Funds στοιχηματίζουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι και το 2024. Αλλά η πρόσφατη δημοσκόπηση κορυφαίων ακαδημαϊκών οικονομολόγων που διεξήχθη από τους Financial Times και το Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να ανακόψει τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή