Πρωτοφανή έξαρση παρουσιάζει η υποδηλωμένη εργασία η οποία καταγράφεται στο 32,2% των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, όπως προκύπτει από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εργασιακό trafficking: Πρόστιμα 1,2 εκατ. ευρώ από την Επιθεώρηση Εργασίας

Η πρακτική που ακολουθούν οι παραβατικοί εργοδότες είναι η εξής: Δηλώνουν το προσωπικό τους για 4ωρη μερική απασχόληση και το απασχολούν τουλάχιστον επι ένα οκτάωρο ή και παραπάνω.

Στα μαλακά…

Κατά την διάρκεια των ελέγχων οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν είναι ανασφάλιστοι, είναι όμως ασφαλισμένοι για λιγότερες ώρες.

Με τον τρόπο αυτό οι παραβατικοί εργοδότες πληρώνουν μικρότερο πρόστιμο. Και αυτό γιατί το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας είναι από 600 έως και 2.000 ευρώ, ενώ για τους πλήρως ανασφάλιστους εργαζόμενους, το πρόστιμο θα έφθανε τα 10.500 ευρώ.

Αυξάνεται το πρόστιμο

Για το λόγο αυτό στο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη που συνδέει την αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στα 10.500 ευρώ, με τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023, είχαν πραγματοποιηθεί 47.811 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 9.966 κυρώσεις, με το συνολικό ποσό των προστίμων να ανέρχεται σε 27,5 εκατ. ευρώ.

Η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 25.700 ελέγχους και επέβαλε 7.236 κυρώσεις. Αντιστοίχως η Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας έκανε 18.332 ελέγχους και επέβαλε 2.185 κυρώσεις, ενώ 3.779 έλεγχοι πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 545 κυρώσεις.

Έως το τέλος του έτους, αναμένεται οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας να ξεπεράσουν τις 70.000. Έλεγχοι που γίνονται με την βοήθεια των σύγχρονων ψηφιακών μέσων.

Οι παραβάσεις

Μετά τη υποδηλωμένη εργασίας (32,2%), ακολουθούν οι λοιπές παραβάσεις (18,8%) και οι παραβάσεις για αδήλωτη εργασία (10,7%).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επιθεώρησης Εργασίας τη μεγαλύτερη παραβατικότητα εμφανίζουν οι κλάδοι της Μεταποίησης Κλωστοϋφαντουργικών υλών, Ένδυσης και Βιομηχανίας δέρματος (28,5%), Μεταποίησης Υπόλοιπες Δραστηριότητες (15,1%), Επισκευής Μηχανοκίνητων οχημάτων και Μοτοσυκλετών (15%), οι Κατασκευές (11,8%), οι Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών (11%) και οι Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Εστίασης (9,4%), συγκριτικά με τον μέσο όρο που ανέρχεται στο 7,6%.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά την αδήλωτη εργασία, πρωτοστατεί πάλι ο κλάδος Μεταποίησης Κλωστοϋφαντουργικών υλών Ένδυσης και Βιομηχανίας δέρματος (30,5%), με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αλλά και συγκριτικά με τον μέσο όρο του 6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax