Πρωταθλητές στις ώρες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύονται οι Έλληνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή (Eurostat), το 2022, η συνήθης εβδομάδα εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 37,5 ώρες.

Η Eurostat επισημαίνει ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις ώρες δουλειές.

Eurostat: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στους εργαζόμενους με 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα καταγράφηκαν το περασμένο έτος στην Ελλάδα (41,0 ώρες), την Πολωνία (40,4), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (40,2 και οι δύο).

Στον αντίποδα, οι λιγότερες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα καταγράφηκαν στην Ολλανδία (33,2 ώρες), και ακολουθεί η Γερμανία (35,3) και η Δανία (35,4).

Τι μετράει η Eurostat

Όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, οι μέσες ώρες εργασίας που παρουσιάζονται στο άρθρο περιλαμβάνουν εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης. Κατά συνέπεια, τα διαφορετικά ποσοστά των εργαζομένων μερικής απασχόλησης μεταξύ των χωρών επηρεάζουν τα αποτελέσματα, επιπλέον της διαφορετικής νόμιμης και συνήθους διάρκειας της εβδομάδας εργασίας.

Οι συνήθεις ώρες εργασίας είναι ο αριθμός των ωρών που εργάζονται συνήθως στην κύρια εργασία την εβδομάδα. Είναι η τιμή των πραγματικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα για μια μακρά περίοδο αναφοράς, εξαιρουμένων των εβδομάδων κατά τις οποίες σημειώνεται απουσία από την εργασία (π.χ. αργίες, άδειες, απεργίες). Παρέχουν μια μέτρηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Υπερ-εργαζόμενοι

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας  είναι στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναφορικά με το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα.

Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 7% των απασχολουμένων εργάζονταν πολλές ώρες, δηλαδή 49 ώρες ή και περισσότερες την εβδομάδα, στην κύρια εργασία τους το 2022. Προφανώς στην συγκεκριμένη στατιστική δεν υπολογίζονται οι ώρες εργασίας από πιθανή δεύτερη εργασία, κάτι πολύ σύνηθες και στη χώρα μας.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας των χωρών – μελών της ΕΕ με το 12,6% των εργαζομένων να δηλώνουν ότι εργάζονται για πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (10,2%) και την Κύπρο (9,7%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά υπερεργασίας καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,7%), τη Λιθουανία (0,8%) και τη Λετονία (1,3%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax