
Κλείδωσαν και κατατίθενται στη Βουλή, εντός της εβδομάδας – στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις–, οι δύο σημαντικές ασφαλιστικές διατάξεις για το νέο ευνοϊκό μοντέλο απασχόλησης συνταξιούχων από το 2024 καθώς και για το νέο καθεστώς για σύνταξη με χρέη.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι περιμένει από το Ελεγκτικό Συνέδριο τις συνταξιοδοτικές τροπολογίες (απασχόληση συνταξιούχων και σύνταξη σε οφειλέτες) για να προλάβουν να ψηφιστούν στο εργασιακό νομοσχέδιο έως την επόμενη Τετάρτη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο σχετικές – τελικές – διατάξεις προβλέπουν τα εξής:
Ασφαλιστικές εισφορές: Έρχονται μειώσεις με το …σταγονόμετρο [γράφημα]
Απασχόληση συνταξιούχων
Από το νέο έτος καθιερώνεται νέο μοντέλο απασχόλησης συνταξιούχων. Με το νέο σύστημα στην απασχόληση των συνταξιούχων, καταργείται η ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν όταν δήλωναν ότι εργάζονται. Με την προωθούμενη διάταξη, εισφορά 10% που επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση και 2,3% για επικουρική θα καταβάλλουν οι περίπου 88.000 συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ στην περίπτωση που η απασχόλησή τους είναι σε ελεύθερο επάγγελμα θα καταβάλλουν την εισφορά κύριας και επικουρικής ασφάλισης προσαυξημένη κατά 50%.
Οι κρατήσεις θα έχουν πλαφόν τα 413,76 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει ότι αν ένας συνταξιούχος απασχολείται σε δύο δουλειές ή σε μία με υψηλό μισθό και παράλληλα ασκεί και ελεύθερο επάγγελμα, οι κρατήσεις του από όλες τις δουλειές, ακόμη και αν βγαίνουν υψηλότερες, θα σταματούν στα 413,76 ευρώ. Ετσι από το νέο έτος για μεν τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα επιβάλλεται κράτηση 10% και θα υπολογίζεται επί του μισθού που παίρνουν, πλέον των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται ήδη για την απασχόλησή τους.
Με το νέο σύστημα στην απασχόληση των συνταξιούχων, καταργείται η ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν όταν δήλωναν ότι εργάζονται.
Δεν προβλέπεται κανενός είδους απαλλασσόμενο εισόδημα, δηλαδή το 10% θα επιβάλλεται σε όλο τον μισθό από το πρώτο ευρώ. Οι δε συνταξιούχοι, που μετά τη συνταξιοδότησή τους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή συνεχίζουν το επάγγελμα που είχαν όπως του γιατρού, του δικηγόρου ή του μηχανικού, θα καταβάλλουν, πέραν των τακτικών μηνιαίων εισφορών, πρόσθετη εισφορά ίση με το 50% της εισφοράς κλάδου κύριας και επικουρικής ασφάλισης που έχουν επιλέξει.
Σύνταξη με χρέη
Για χρέη άνω των 20.000 και έως 30.000 ευρώ, ο ΕΦΚΑ θα προχωρά στην έκδοση της σύνταξης του οφειλέτη. Για να εγκριθεί κάτι τέτοιο, θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και θα διασταυρώνονται οι τραπεζικές του καταθέσεις. Εφόσον αυτές είναι κάτω των 12.000 ευρώ, η διαδικασία θα προχωρά. Ο δικαιούχος θα λαμβάνει το 40% του ποσού, ενώ το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται έως ότου το χρέος πέσει στα 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο θα αποπληρώνεται σε 60 μηνιαίες δόσεις.
Ανάλογη διάταξη θα προβλέπεται και για τους αγρότες με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, με το όριο του χρέους των 6.000 ευρώ που ισχύει σήμερα να ανέλθει στα 10.000 ευρώ. Για τη διαφορά των 4.000 ευρώ θα ισχύει η ίδια διαδικασία με αυτή των υπόλοιπων μη μισθωτών, με την καταβολή του 40% της σύνταξης.
Παράδειγμα
Εστω συνταξιούχος με χρέος 30.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και σύνταξη 1.000 ευρώ. Για τους πρώτους 15 μήνες θα λαμβάνει σύνταξη 300 ευρώ. Στη συνέχεια, κι αφού το χρέος έχει πέσει στα 19.500 ευρώ, ο συνταξιούχος θα εντάσσεται στην ισχύουσα ρύθμιση, που προβλέπει τον διακανονισμό του σε 60 μηνιαίες δόσεις. Αρα, για τα υπόλοιπα πέντε έτη θα παρακρατούνται 325 ευρώ και ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ως σύνταξη το ποσό των 675 ευρώ τον μήνα.


Latest News

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.