Όλο και περισσότερες τράπεζες μπαίνουν στον χορό του προγράμματος «Dept -for- Nature», της ανταλλαγής μέρους ή όλου του χρέους φτωχών χωρών με τον φυσικό τους πλούτο.
Οι τράπεζες
Η Citigroup, η BNP Paribas και η Standard Chartered είναι μεταξύ των τραπεζών που αναζητούν χρηματοδότηση για ένα νέο πρόγραμμα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των οικοτόπων στον Ινδικό Ωκεανό.
«Περιβαλλοντικές βόμβες» στα βάθη των ωκεανών
Οι τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η HSBC, η Societe Generale και η Rothschild, έχουν συζητήσει πιθανότητες χρηματοδότησης με τη μορφή ομολόγων, σύμφωνα με τον Thomas Sberna, επικεφαλής της παράκτιας και ωκεάνιας ανθεκτικότητας ανατολικής και νότιας Αφρικής για τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία είναι ένας από τους οργανισμούς που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.
Τα ιδιωτικά κεφάλαια θα τροφοδοτήσουν, επίσης, την πρωτοβουλία του Σινικού Μπλε Τείχους, η οποία εκτός από την IUCN υποστηρίζεται επίσης από τον ΟΗΕ και έχει ήδη συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια.
Οι τράπεζες «θέλουν πραγματικά» αυτή τη συμφωνία, είπε ο Sberna σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας ότι σε μεγάλο βαθμό είναι μια μορφή μεικτής χρηματοδότησης, καθώς συνδυάζει δημόσιο και ιδιωτικό κεφάλαιο για την υποστήριξη βιώσιμων στόχων.
Έως και το ένα πέμπτο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συγκεντρωθεί μέσω ανταλλαγών χρέους με τη φύση, ανέφερε ο Sberna. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους κρατικούς εκδότες να αναχρηματοδοτήσουν το υπάρχον χρέος με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις των χωρών για τη διατήρηση της φύσης. Οι πρώτοι δικαιούχοι είναι πιθανό να είναι η Κένυα, η Τανζανία και η Μοζαμβίκη, πρόσθεσε.
To debt-for-nature
Το debt-for-nature, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη το 2021, είναι το τελευταίο που αξιοποίησε ανταλλαγές χρέους προς φύση για τη χρηματοδότηση της προστασίας των ωκεανών και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Προσφορές που διοργανώνονται από την Credit Suisse και την Bank of America σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ The Nature Conservancy βοήθησαν στην αναχρηματοδότηση χρέους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Μπελίζ, τα Μπαρμπάντος και την Γκαμπόν. Τον προηγούμενο Μάιο, το Εκουαδόρ αντάλλαξε ομόλογα 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ένα νέο δάνειο 656 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το debt-for-nature κερδίζει έδαφος, με τους αναλυτές της Barclays να εκτιμούν ότι η αγορά μπορεί να φτάσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τράπεζες εν τω μεταξύ συναγωνίζονται για να διευθετήσουν τις συμφωνίες, οι οποίες αποφέρουν προσοδοφόρες προμήθειες και μπορούν να ενισχύσουν τα διαπιστευτήρια ESG μιας εταιρείας.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στο χρέος και ακτιβιστές για το κλίμα αμφισβήτησαν το κόστος και την αδιαφάνεια τέτοιων συμφωνιών. Πρόσφατα, η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον τέτοια ομόλογα πιθανότατα δεν αξίζουν τη «μπλε» ετικέτα με την οποία λανσάρονται.
Η αρχική χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο στον Ινδικό Ωκεανό προήλθε από ομάδες όπως η IUCN, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, η Irish Aid και φορείς της γαλλικής και γερμανικής κυβέρνησης. Η Bloomberg Philanthropies συνέβαλε επίσης στο έργο.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προστασία του 30% της ωκεάνιας περιοχής σε όλες τις χώρες που υπάγονται στο πρόγραμμα. Στοχεύει επίσης να διαφυλάξει και να αποκαταστήσει τη βιοποικιλότητα, να δεσμεύσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια τόνους άνθρακα έως το 2030 και να αναπτύξει μια βιώσιμη οικονομία με βάση τους ωκεανούς για 70 εκατομμύρια ανθρώπους στις παράκτιες κοινότητες. Οι βάλτοι μαγκρόβιων, τα λιβάδια με θαλάσσια χόρτα και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα αποτελέσουν στόχο προστασίας.
Latest News
Υβριδικά και ηλεκτρικά οι μισές νέες ταξινομήσεις στην ΕΕ - Τι αγοράζουν οι Ελληνες
Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη των κρατών της ΕΕ στις νέες ταξινομήσεις σε υβριδικά ντιζελοκίνητα-ηλεκτρικά οχήματα
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος