Νέα οικονομική βοήθεια ζήτησαν οι αναπτυσσόμενες χώρες από τα πλούσια κράτη για τον δύσκολο αγώνα τους κατά της κλιματικής κρίσης, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι έχουν «κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένες».

ΟΗΕ: «Καμπανάκι» για την Παγκόσμια Ανάπτυξη – «Η ανθρωπότητα θα κινδυνεύσει αν δεν αναληφθεί δράση άμεσα»

Ο Γκουτέρες δήλωσε στη μονοήμερη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική φιλοδοξία στην έδρα του ΟΗΕ ότι οι φτωχότερες χώρες έχουν κάνει τα λιγότερα για την πρόκληση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεών της, από περισσότερες ξηρασίες και καύσωνες έως καταιγίδες και πυρκαγιές.

«Πολλά από τα φτωχότερα έθνη έχουν κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένα», είπε. «Θυμωμένα που υποφέρουν περισσότερο από μια κλιματική κρίση για την οποία δεν έκαναν τίποτα για να τη δημιουργήσουν. Θυμωμένα που η υποσχεθείσα χρηματοδότηση δεν έχει υλοποιηθεί. Και θυμωμένα που το κόστος δανεισμού τους είναι στα ύψη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.  «Χρειαζόμαστε έναν μετασχηματισμό για να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη».

Η σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στη δράση για το κλίμα πριν από τις ετήσιες συνομιλίες COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, που ξεκινούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Αναγκάζονται να μετεγκατασταθούν

Η Fiamē Naomi Mataʻafa, πρωθυπουργός της Σαμόα και πρόεδρος της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS), σημείωσε ότι οι κάτοικοι νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού, όπως το Τουβαλού και το Κιριμπάτι, αναγκάζονται ήδη να μετεγκατασταθούν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

«Εν ολίγοις, βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι όλοι οι κάτοικοι των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών γνωρίζουν ότι η φωνή τους ακούγεται στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε. «Και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά τους να παραμείνουν στα εδάφη στα οποία είναι ριζωμένη η κληρονομιά των προγόνων τους. Τα εδάφη που έχουμε κάθε υποχρέωση να προστατεύσουμε.»

Υποστήριξε λύσεις που προτείνουν μικρότερες χώρες, όπως ένα θαλάσσιο καταφύγιο στο Παλάου.

«Πολλά μικρά νησιά πρωτοστατούν στην προώθηση πρωτοβουλιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε συντονισμένες προσπάθειες προσαρμογής για την καταπολέμηση της διάβρωσης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα των υδάτων και της γεωργίας», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green